Lava cake
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
2

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Do przygotowania tego wspaniałego czekoladowego deseru przydatne są dwa naczynia miksujące. Jeśli macie tylko jedno naczynie miksujące zachęcam, aby czekoladę roztopić w piekarniku lub na patelni i połączyć z masłem intensywnie mieszając. Natomiast jajka z ksylitolem utrzeć wykorzystując Thermomix.
Czas pieczenia należy odpowiednio dobrać do piekarnika i foremek z których korzystacie. Jest to dość indywidualna sprawa jak również preferencje. Niektórzy wolą czekoladę bardziej płynną inni ściętą.
Deser ten należy jeść natychmiast po przygotowaniu. Pozostawiając go na dłużej w foremce czekolada będzie się bardziej ścinać.
Jak poprawnie założyć motylek aby nie spadał z ostrzy noża?
- Nałożyć motylek od góry na naczynie miksujące i obrócić go w odwrotnym kierunku do wybranego kierunku obrotów noża miksującego. Zahaczyć o dolne norze.
- Sprawdzić, czy motylek jest zaczepiony i nie można go wyciągnąć prosto do góry.
Lava cake czyli inaczej fondant czekoladowy to deser światowej sławy. Lava cake to kuszący czekoladowy przysmak, który szturmem podbił świat deserów – jego roztopiony czekoladowy środek, lepka konsystencja i nieodparty smak sprawiły, że stał się międzynarodowym fenomenem. Deser ten jest międzynarodowym przysmakiem, który zapewnia niebiańskie wykończenie każdego posiłku.