Kurczak Pieczony
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤90 -
Liczba porcji
6



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Jeśli jesteś fanem masła czosnkowego z rozmarynem przygotuj od razy podwójna porcję. Można je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia czasu.
Mięso z pieczonego kurczaka, które zostanie na drugi dzień można wykorzystać do sałatek lub np przepisu na kurczakowe wrapy lub pastę z kurczaka idealną na kanapki.
Kurczak pieczony
Przepis na kurczaka pieczonego z rozmarynem, cytryną i czosnkiem to jedno z tych dań, o którym można powiedzieć – “nie ma lepszych”. To nie tylko smaczny obiad, ale także świetne danie na imprezę. Wystarczy kilka składników i 15 minut na przygotowanie kurczaka, a reszta robi się już sama.
Ten delikatny, soczysty kurczak pieczony w piekarniku jest posmarowany masłem z solą morską, rozmarynem, cytryna i czosnkiem nadając mu niesamowitego aromatu. Jest idealny na niedzielny obiad, ale wystarczająco łatwy do przygotowania nawet w dni powszednie!
Kurczak pieczony w całości
Pieczenie kurczaka na obiad nie jest tylko na weekendy. Cały ptak ma specjalne właściwości, które zasługują na uwagę, począwszy od jego naturalnego smaku i tekstury, a skończywszy na tym, jak można go rozłożyć na różne potrawy. Odkrycie tych skarbów wymaga tylko jednej rzeczy: miłości do drobiu.
Kucharze rozkwitają dzięki kreatywności przepisów z kurczakiem, a podczas gdy piersi bez kości wydają się być gwiazdą w większości dań. Kurczak jest pyszny, ale to, co naprawdę go wyróżnia, to chrupiąca, złocista skórka i pasujący do niej maślany sos czosnkowo-cytrynowy z rozmarynem.
Kluczem do idealnego przepisu na kurczaka z piekarnika jest prostota. Nie korzystamy z gotowej przyprawy do kurczaka. Oznacza to użycie świeżych ziół i niczego więcej prócz cytryny.
Kurczak w całości jest podstawą w wielu kuchniach i nie bez powodu – smakuje wyśmienicie! Teraz zdradzę Ci, jak sprawić, by pieczony kurczak smakował jeszcze lepiej i miał idealnie chrupiącą skórkę, wykonując trzy proste kroki.
Jak idealnie upiec kurczaka w piekarniku?
Najpierw należy dobrze umyć i dokładnie obsuszyć całego kurczaka.
Następnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa tak aby można tam było włożyć masło ziołowo – czosnkowe. Kurczak powinien być w temperaturze pokojowej zanim natrzemy go masłem z przyprawami. Masło również powinno by temperatury pokojowej tak żeby było miękkie i łatwo się rozprowadzało. W tym tkwi sekret idealnie chrupiącej skórki.
W jakiej temperaturze piec kurczaka?
Kolejny krok to już idealna temperatura pieczenia. Kurczaka najlepiej jest piec w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 170 C. A na ostatnie dziesięć minut zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 C, aby skórka stała się jeszcze bardziej chrupiąca.
Ile waży kurczak pieczony?
Kurczak w całości może ważyć pomiędzy kilogramem a dwoma. Pieczony kurczak traci na wadze podczas pieczenia, a po usunięciu niejadalnych części kurczaka jak kości i chrząstki to kolejne 300 g mniej.
Ile kalorii ma kurczak pieczony w całości?
Wartość kaloryczna kurczaka pieczonego w całości to około 2000 kcal na porcję kurczaka o wadze 1 kg. W zależności którą część kurczaka jemy wacha się jego kaloryczność.
Nie ma to jak soczysty pieczony kurczak, który wypełniają cały dom wspaniałymi aromatami, dlaczego więc nie wypróbować tego przepisu? Jest on tak prosty, że możesz go zrobić każdego dnia!
Dlaczego warto wybierać kurczaka ekologicznego?
Wszyscy wiemy, że organiczny kurczak jest zdrowszy niż jakikolwiek inny rodzaj, ale czy wiesz również, że smakuje lepiej?
Często mówi się nam, żebyśmy wybierali żywność oznaczoną jako “organiczna”, ponieważ jest ona bezpieczniejsza dla nas i dla środowiska. Ale jest jeszcze jeden powód, dla którego powinniśmy dokonać tej zmiany: Żywność organiczna smakuje o wiele lepiej! Gdy kurczak “czuje na sobie słońce”, a jego żywot uzależniony jest wyłącznie od dobowego rytmu przyrody, zwiększa się jego odporność. Kurczak choruje mniej, przez co więcej się rusza, a jego mięso lepiej smakuje.