Kompot z rabarbaru z truskawkami
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤35 -
Liczba porcji
4

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
W przepisie wykorzystaj truskawki mrożone, które najlepiej jest wcześniej rozmrozić. Głównym powodem dla którego korzystamy z mrożonych truskawek jest zwyczajnie ich niższa cena w porównaniu do świeżych. Oczywiście w sezonie letnim z powodzeniem można użyć świeżych owoców.
Kompot skosztować po ugotowaniu i ewentualnie dosłodzić odpowiedniej dla diety słodzikiem: syrop z agawy, miód lub ksylitol czy erytrol.
Wartość odżywcza dla jednej porcji podana jest wraz z owocami. Sam kompot bez owoców będzie miał niższą kaloryczność.
Kompot z rabarbaru, truskawkami i imbirem to połączenie kilku wspaniałych smaków i zapachów, które na pewno przypadną do gustu wielu osobom. Przygotowanie kompotu nie zajmie wiele czasu, wystarczy 5 minut, a resztę zrobi już za nas Thermomix. Kompot będzie idealnym dodatkiem do obiadu, kiedy odwiedzi nas rodzina lub przyjaciele.

Kompot z rabarbaru, truskawkami i imbirem można serwować na ciepło lub na zimno, zależy to od naszego gustu. Jeśli wypijamy go na ciepło, można dodać plasterek cytryny lub pomarańczy – ich kwaskowy smak idealnie skomponuje się z rabarbarem i imbirem. Jeśli natomiast pijemy go na zimno, można dodać kilka kostek lodu i ozdobić listkiem melisy lub mięty.

Kompot z rabarbaru z truskawkami i imbirem to idealny dodatek do obiadu lub deseru w czasie wiosennej aury. Zawiera wiele składników, które działają korzystnie na nasz organizm. Rabarbar pomaga w trawieniu, truskawki są źródłem witaminy C, a imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Przygotowanie kompotu jest banalnie proste, a efekt końcowy zachęca do spróbowania. Sprawdź sam, jak pysznie smakuje i jakie korzyści wynikają z picia tego napoju. Na zdrowie!!!