Hummus z buraka
-
Poziom trudności
-
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤50 -
Liczba porcji
5

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Aby uprościć sobie przepis i skrócić czas przygotowania. Można wykorzystać kupne gotowe obrane buraki są np w lidlu lub biedronce.
Sekret pysznego humusu, tkwi w ciecierzycy, gdyż jest ona głównym składnikiem tego przepisu. Oczywiście można użyć gotowanej ciecierzycy ze słoika, ale zachęcamy Was do przygotowania jej samemu. Smak humusu jest wtedy nieporównywalny. Aby poznać nasz sekret gotowania ciecierzycy zapraszamy do przepisu – Jak gotować ciecierzycę w Thermomix?
Przepis na domową pastę sezamową, znajdziecie na Dietomix, warto ją przygotować samemu, nie tylko wychodzi taniej, ale również mamy wpływ na jej skład. Jeśli nie macie pasty wcześniej przygotowanej można rozpocząć przepis od zmielenia sezamu 30 s/obr. 9.
W zależności od Waszych preferencji co do konsystencji humusu można odpowiednio dodać więcej lub mniej wody. Proponujemy rozpocząć od dodania 40 g wody na początek, a kolejno po zmiksowaniu odpowiednio dodać więcej, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Dodatkowo woda pomaga w miksowaniu humusu. Konsystencja powinna być gęsta, ale spływać gładko na dno naczynia miksującego.
Humus można przechowywać nawet do tygodnia czasu w szklanym zamkniętym słoiczku w lodówce.
Humus można podawać na wiele sposobów.