Dorada z piekarnika

Pyszna Dorada z piekarnika z pesto z pietruszki. Smaczny i łatwy do przygotowania obiad.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Do ryby najlepiej smakuje pesto z pietruszki lub pesto z czosnku niedźwiedziego.

Jak przygotować pyszną doradę z piekarnika z domowym pesto z pietruszki?

Kiedy szukamy ciekawych przepisów na pyszne ryby, często kierujemy swoją uwagę na łososia lub tuńczyka. Tymczasem, dorada jest równie smaczna i warto ją włączyć do naszej kuchni. Dziś pokażemy, jak przygotować pyszną doradę z piekarnika, która nie potrzebuje dużo ziół i przypraw i którą warto podać z domowym pesto z pietruszki.

Świeża dorada to podstawa

Przygotowanie dobrej dorady zaczyna się od wyboru świeżej ryby. Na początek oczyść ją z łusek, wypłucz i osusz. Możesz też poprosić sprzedawcę o oczyszczenie ryby i pozbycie się wnętrzności

Delikatne przyprawy dla smaku

Dorada to ryba, która nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, aby smakowała. Wystarczy przyprawić ją delikatnie solą i pieprzem. Możesz też dodać kilka plasterków cytryny, które po upieczeniu świetnie współgrają z mięsem ryby.

Pesto z pietruszki – idealny dodatek

Do pieczonej dorady szczególnie dobrze pasuje pesto z pietruszki. Przygotowanie go jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie pęczka świeżej pietruszki, kilku ząbków czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i soli do smaku. Wszystkie składniki miksuj w blenderze lub drobno siekamy.

Jak piec doradę w piekarniku?

Na upieczenie dorady w piekarniku potrzebujesz tylko kilka minut. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj blaszkę lub naczynie żaroodporne, na której upieczesz rybę, używając do tego pergaminu lub papieru do pieczenia. Wysmaruj ją oliwą z oliwek. Następnie doradę połóż na blasze i przed włożeniem do piekarnika posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 25 do 30 minut.

Podawaj z warzywami lub sałatą

Gotowa dorada świetnie smakuje z warzywami lub sałatą. Możesz zaserwować ją z miksowaną sałatą, pokrojonymi pomidorami, cebulą czy awokado. Takie zestawienie zdecydowanie urozmaici smak ryby i pozwoli Ci na pełne wykorzystanie jej potencjału.

Dorada z piekarnika z sałatką i zielonym pesto

Dorada z piekarnika z domowym pesto z pietruszki to idealna propozycja na smaczny i łatwy do przygotowania obiad. Dzięki niewielkiej ilości przypraw i prostocie w przygotowaniu, z powodzeniem zagości na Twoim stole. Spróbuj pieczonej dorady z pesto z pietruszki już dziś i przekonaj się, jak pyszna może być ta ryba!

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej