Carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki

Carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki - szybki i łatwy przepis na lunch.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki wyśmienicie smakuje z domowym bezglutenowym pieczywem. Oto kilka propozycji

Carpaccio to danie, które podbija serca wielu smakoszy. Właściwie z każdym rodzajem mięsa lub ryby można przygotować carpaccio, a do tego dodać należy tylko kilka dodatków, by stworzyć pyszne, oryginalne danie. Jedną z najszybszych i najprostszych wersji carpaccio jest carpaccio z wędzonego pstrąga.

Szybko i łatwo stworzysz smakowite danie na wynos, idealne na lunch w pracy czy piknik w plenerze.

Przystępując do przygotowania carpaccio z wędzonego pstrąga, potrzebujemy oczywiście filetu z wędzonego pstrąga. Najlepiej wybrać tę odmianę ryby, która jest wędzona na zimno, ponieważ ma delikatniejszy smak i fakturę mięsa. Filet należy pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku lub talerzu.

Następnie do carpaccio dodajemy rzodkiewki. Najlepiej, jeśli będą one pokrojone w cienkie plastry lub paseczki – takie rzodkiewki świetnie komponują się z cienkimi plasterkami pstrąga i dodają danu chrupkości. Poza tym rzodkiewki są bardzo zdrowe – bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczne.

Ostatnim składnikiem carpaccio z wędzonego pstrąga jest szczypiorek. Świeże, pachnące zioło dodaje daniu lekkiego smaku i aromatu. Szczypiorek warto posiekać drobno i posypać nim całą potrawę. Dzięki takiemu zastosowaniu zioła carpaccio nabiera dodatkowego charakteru – staje się oryginalne i interesujące w smaku.

Carpaccio z wędzonego pstrąga to danie, które możemy podawać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj warzywa liściaste – sałata rzymska, rukola czy szpinak, które położone na talerzu podkładają pod carpaccio delikatnym smaczkiem. Do dania można dodać też beztłuszczowy sos winegret, który sprawi, że carpaccio nabierze szerszego spektrum smaków.

carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki

Jak widać, przygotowanie carpaccio z wędzonego pstrąga to kwestia kilku minut. Wystarczy odpowiednio pokroić składniki i ułożyć je na talerzu – i mamy lekki, zdrowy i smaczny lunch. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu, warto dodatkowo wybrać bezglutenowy chleb lub pieczywo, np. w formie płatków ryżowych, by smakować carpaccio na wygodnej kanapce. Zapraszamy więc do eksperymentowania z carpaccio z wędzonego pstrąga i dopasowywania dodatków według własnego gustu. Smacznego!

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej