Carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
1



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Carpaccio z wędzonego pstrąga i rzodkiewki wyśmienicie smakuje z domowym bezglutenowym pieczywem. Oto kilka propozycji
Carpaccio to danie, które podbija serca wielu smakoszy. Właściwie z każdym rodzajem mięsa lub ryby można przygotować carpaccio, a do tego dodać należy tylko kilka dodatków, by stworzyć pyszne, oryginalne danie. Jedną z najszybszych i najprostszych wersji carpaccio jest carpaccio z wędzonego pstrąga.
Szybko i łatwo stworzysz smakowite danie na wynos, idealne na lunch w pracy czy piknik w plenerze.
Przystępując do przygotowania carpaccio z wędzonego pstrąga, potrzebujemy oczywiście filetu z wędzonego pstrąga. Najlepiej wybrać tę odmianę ryby, która jest wędzona na zimno, ponieważ ma delikatniejszy smak i fakturę mięsa. Filet należy pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku lub talerzu.
Następnie do carpaccio dodajemy rzodkiewki. Najlepiej, jeśli będą one pokrojone w cienkie plastry lub paseczki – takie rzodkiewki świetnie komponują się z cienkimi plasterkami pstrąga i dodają danu chrupkości. Poza tym rzodkiewki są bardzo zdrowe – bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczne.
Ostatnim składnikiem carpaccio z wędzonego pstrąga jest szczypiorek. Świeże, pachnące zioło dodaje daniu lekkiego smaku i aromatu. Szczypiorek warto posiekać drobno i posypać nim całą potrawę. Dzięki takiemu zastosowaniu zioła carpaccio nabiera dodatkowego charakteru – staje się oryginalne i interesujące w smaku.
Carpaccio z wędzonego pstrąga to danie, które możemy podawać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj warzywa liściaste – sałata rzymska, rukola czy szpinak, które położone na talerzu podkładają pod carpaccio delikatnym smaczkiem. Do dania można dodać też beztłuszczowy sos winegret, który sprawi, że carpaccio nabierze szerszego spektrum smaków.


Jak widać, przygotowanie carpaccio z wędzonego pstrąga to kwestia kilku minut. Wystarczy odpowiednio pokroić składniki i ułożyć je na talerzu – i mamy lekki, zdrowy i smaczny lunch. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu, warto dodatkowo wybrać bezglutenowy chleb lub pieczywo, np. w formie płatków ryżowych, by smakować carpaccio na wygodnej kanapce. Zapraszamy więc do eksperymentowania z carpaccio z wędzonego pstrąga i dopasowywania dodatków według własnego gustu. Smacznego!