- Strona główna
- Przepisy
- Gotowanie kaszy gryczanej niepalonej w Thermomix
Gotowanie kaszy gryczanej niepalonej w Thermomix
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
1


Składniki na 1 porcje
- 100g Kasza gryczana niepalona
Przepis Thermomix
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną niepaloną.
- Gotować 12-15 min/100°C/obr. 4
Wskazówki
W przypadku większej porcji powyżej 100 g wydłużyć czas gotowania nawet do 20 minut.
Do ugotowania kaszy gryczanej niepalonej, można również użyć Thermomix Friend, należy wtedy wydłużyć czas gotowania i zmienić funkcję na Varomę: 20-25 min/Varoma/obr. 1. Warto wtedy uprzednio namoczyć kaszę gryczana w wodzie.
Kasza gryczana niepalona to lepszy wybór niż kasza gryczana palona ( poddana wcześniejszej obróbce termicznej). Dzięki temu procesowi staje się bardziej aromatyczna, ale prażenie pozbawia ją wartości odżywczych, a także dodaje goryczy; z tych powodów polecamy sięgać tylko po kaszę gryczaną niepaloną!
Wartości odżywcze dla 1 porcji
-
Kalorie
367kcal -
Tłuszcze
3.1g -
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
1g -
Białko
12.6g -
Węglowodany
69.3g -
Błonnik
5.9g -
Indeks Glikemiczny
50 -
Ładunek Glikemiczny
31.7
Ebooki

Lunchbox dla dzieci
na Thermomix
Lunchbox dla dzieci przepisy na Thermomix
35 przepisów
Domowe produkty bezglutenowe
Thermomix przepisy
Domowe produkty bezglutenowe przepisy na Thermomix
21 przepisów
Ebook świąteczny
na Thermomix
Ebook świąteczny
14 przepisówPrzepis Thermomix
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną niepaloną.
- Gotować 12-15 min/100°C/obr. 4
Wskazówki
W przypadku większej porcji powyżej 100 g wydłużyć czas gotowania nawet do 20 minut.
Do ugotowania kaszy gryczanej niepalonej, można również użyć Thermomix Friend, należy wtedy wydłużyć czas gotowania i zmienić funkcję na Varomę: 20-25 min/Varoma/obr. 1. Warto wtedy uprzednio namoczyć kaszę gryczana w wodzie.
Kasza gryczana niepalona to lepszy wybór niż kasza gryczana palona ( poddana wcześniejszej obróbce termicznej). Dzięki temu procesowi staje się bardziej aromatyczna, ale prażenie pozbawia ją wartości odżywczych, a także dodaje goryczy; z tych powodów polecamy sięgać tylko po kaszę gryczaną niepaloną!
Powiązane Diety
Popularne
Przepisy
