Domowy majonez
-
Poziom trudności
-
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤5 -
Liczba porcji
6




Składniki na 6 porcje
- 50g Jaja kurze całe
- 3g Sól Himalajska
- 5g Sok z cytryny
- 20g Musztarda sarepska lub dijon
- 220g Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Koniecznie używamy jajek ekologicznych lub chociaż „z wolnego wybiegu”. Takie jajka oznaczone są numerkiem ‚1’ na skorupce.
Majonez najłatwiej będzie Wam przygotować z jajka w temperaturze pokojowej.
Kluczowe jest powolne dodawanie oleju, bo tylko w ten sposób majonez się ładnie zagęści, a wszystkie składniki dobrze wymieszają.
Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Pamiętaj, aby po przygotowaniu majonezu przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku maksymalnie kilka dni. Domowy majonez nie zawiera żadnych konserwantów dlatego jego data przydatności jest dużo krótsza niż majonezu kupnego.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
-
Kalorie
339.5kcal -
Tłuszcze
37.6g -
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
22.9g -
Białko
1.2g -
Węglowodany
0.6g -
Błonnik
0.1g -
Indeks Glikemiczny
30.1 -
Ładunek Glikemiczny
0.1

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Koniecznie używamy jajek ekologicznych lub chociaż „z wolnego wybiegu”. Takie jajka oznaczone są numerkiem ‚1’ na skorupce.
Majonez najłatwiej będzie Wam przygotować z jajka w temperaturze pokojowej.
Kluczowe jest powolne dodawanie oleju, bo tylko w ten sposób majonez się ładnie zagęści, a wszystkie składniki dobrze wymieszają.
Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Pamiętaj, aby po przygotowaniu majonezu przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku maksymalnie kilka dni. Domowy majonez nie zawiera żadnych konserwantów dlatego jego data przydatności jest dużo krótsza niż majonezu kupnego.
Powiązane Diety
Popularne
Przepisy
