Congee – Zupa ryżowa
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
-
Czas całkowity
-
Liczba porcji
6


Składniki na 6 porcje
Zupa ryżowa
- 15g Imbir, korzeń
- 100g Cebula szalotka
- 25g Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 10g Czosnek
- 500g Ryż brązowy długoziarnisty
- 1500g Bulion rosołowy
- 5g Sól Himalajska
- 1g Przyprawy - papryka chili, w proszku
Smażona cebulka
- 75g Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 25g Imbir, korzeń
- 250g Cebula szalotka
- 25g Czosnek
- 15g Cebula dymka

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Kluczem do tego przepisu jest poprawna objętość ryżu do bulionu, w stosunku 1: 3 i idealnie przygotowana smażona cebulka.
Przepisy na buliony kolagenowe: Bulion wołowy, bulion drobiowy. Oczywiście jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem można wykorzystać bulion warzywny.
Pkt. 5 – Czas gotowania zależy od temperatury bulionu, dla osób posiadających TM 6 można skorzystać z funkcji podgrzewania.
Przy robieniu prażonej cebulki zawsze zaczynamy od imbiru. Imbir potrzebuje wysokiej temperatury, jeżeli dodacie szalotkę zanim imbir jest właściwie usmażony, nie uda wam się już tego zrobić. Imbir nabierze ładnego brązowego koloru i zacznie przyklejać się do brązowej łyżki, wtedy wiecie, że jest gotowy i można dodać szalotki.
Czosnek łatwo się pali w wysokiej temperaturze, dlatego dodajemy go na sam koniec. Rozgrzana patelnia i oliwa wystarczą by usmażyć czosnek.
Maksymalna porcja do przygotowania to porcja z przepisu dla 6 osób.
Congee z brązowego ryżu wyśmienicie smakuje na drugi dzień, lecz do jego odgrzania należy dodać bulionu lub wody, gdyż z czasem staje się on gęstszy. Congee można również wykorzystać jako przystawka do dania głównego, z czasem gęstnieje i przyjmuje formę risotto.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
-
Kalorie
515kcal -
Tłuszcze
20.2g -
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
12.1g -
Białko
9.7g -
Węglowodany
78g -
Błonnik
3.3g -
Indeks Glikemiczny
49.6 -
Ładunek Glikemiczny
37.2

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Kluczem do tego przepisu jest poprawna objętość ryżu do bulionu, w stosunku 1: 3 i idealnie przygotowana smażona cebulka.
Przepisy na buliony kolagenowe: Bulion wołowy, bulion drobiowy. Oczywiście jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem można wykorzystać bulion warzywny.
Pkt. 5 – Czas gotowania zależy od temperatury bulionu, dla osób posiadających TM 6 można skorzystać z funkcji podgrzewania.
Przy robieniu prażonej cebulki zawsze zaczynamy od imbiru. Imbir potrzebuje wysokiej temperatury, jeżeli dodacie szalotkę zanim imbir jest właściwie usmażony, nie uda wam się już tego zrobić. Imbir nabierze ładnego brązowego koloru i zacznie przyklejać się do brązowej łyżki, wtedy wiecie, że jest gotowy i można dodać szalotki.
Czosnek łatwo się pali w wysokiej temperaturze, dlatego dodajemy go na sam koniec. Rozgrzana patelnia i oliwa wystarczą by usmażyć czosnek.
Maksymalna porcja do przygotowania to porcja z przepisu dla 6 osób.
Congee z brązowego ryżu wyśmienicie smakuje na drugi dzień, lecz do jego odgrzania należy dodać bulionu lub wody, gdyż z czasem staje się on gęstszy. Congee można również wykorzystać jako przystawka do dania głównego, z czasem gęstnieje i przyjmuje formę risotto.
Powiązane Diety
Popularne
Przepisy
