
- 26 lutego, 2022
Zdrowe nawyki żywieniowe
Zdrowe odżywianie może pomóc w zapobieganiu chorobom i jest niezbędne do utrzymania zdrowego stylu życia. Ludzie, którzy odżywiają się zdrowo, są bardziej aktywni, mniej narażeni na otyłość i cieszą się lepszym zdrowiem fizycznym i psychicznym.
Osoby, które chcą poprawić swoje zdrowie i odchudzić się często zaglądają do Internetu w poszukiwaniu informacji o tym, jak dokonać modyfikacji stylu życia. Istnieje wiele artykułów, które opisują, jakie pokarmy należy jeść i czego unikać. Jednak najważniejszym czynnikiem w poprawie diety jest znalezienie tego, co działa dla Ciebie i wprowadzenie małych zmian, których możesz się trzymać przez dłuższy czas.
Istnieje wiele różnych opinii na temat tego, co stanowi zdrową dietę. Niektórzy ludzie uważają, że każdy powinien stosować dietę wegetariańską lub wegańską, podczas gdy inni sądzą, że jedzenie czerwonego mięsa jest konieczne dla dobrego samopoczucia.
W jednym artykule można przeczytać, że węglowodany powodują tycie, a w innym, że nie należy ich całkowicie eliminować z diety. Czasami trudno jest wiedzieć, co powinniśmy jeść!
Co sprawia, że życie z dietą staje się takie modne i jakie trendy żywieniowe warto śledzić?
Trendy w diecie zmieniają się dokładnie tak samo albo i częściej niż trendy w modzie, ale warto wiedzieć, że nie należy wszystkich ślepo śledzić i za nimi podążać. W dobie internetu każdy ma prawo do publikacji wszelakich treści niekoniecznie zawsze zgodnych z prawdą, a do tego bardzo często nastawionych na marketingową sprzedaż danego produktu czy usługi. Oczywiście zawsze warto z wracać uwagę na pojawiające się zmiany i nowinki i korzystać ze sprawdzonego źródła, ale należy pamiętać o bio-indywidualności i że, każdy jest inny i inaczej reaguje na dane produkty żywieniowe lub rodzaje diet. Dlatego zawsze najlepiej jest skonsultować dietę z lekarzem prowadzonym, dietetyczką czy specjalistą żywienia, aby jak najlepiej dobrali odpowiedni program żywieniowy.

Zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowe odżywianie
Korzyści płynące z jedzenia zdrowo są liczne. Lepsze zdrowie, mniejsze ryzyko wystąpienia wielu chorób, problemów z sercem i układem krążenia — już same te trzy rzeczy sprawiają, że warto przestawić się z diety, która jest dla ciebie szkodliwa, na taką pełną odżywczych produktów. Skorzysta na tym nie tylko Twoje ciało, ale również Ty jako osoba, która je spożywa, ponieważ od nastąpi poprawa nastroju!
Podstawa zdrowych nawyków żywieniowych
Bez glutenu
Największy trend żywieniowy naszych czasów, na półkach pojawiła się cała masa produktów bezglutenowych jak np. chleb bezglutenowy, mufiny bezglutenowe, ciastka bezglutenowe i cała masa produktów, na jakie przyjdzie nam tylko ochota. Dowiedziono, że gluten szczególnie ten pochodzący z modyfikowanej genetycznie pszenicy, jest często powodem bolączki naszych czasów jak: nadwaga, cukrzyca, choroba Alzheimera, zawały serca, choroby reumatyczne i alergię. Prawie każdy produkt reklamuje się dziś jako bezglutenowy, ale wcale nie oznacza to, że wszystkie są zdrowe i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Na co należy zwrócić uwagę, wybierając produkty bezglutenowe?
Zdecydowanie na skład poszczególnych produktów, bardzo często gluten zostaje zastąpiony całą masą chemicznych substancji z tablicy Mendelejewa, cukrem, wyższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożywanie może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Wybierając produkty bezglutenowe, sięgajmy po naturalne bezglutenowe zboża takie jak:
- niepalona kasza gryczana
- kasza jaglana
- ryż brązowy
- amarantus
- komosa ryżowa – quinoa
Produkty takie znajdziemy na półkach z produktami BIO lub ogólnych z kaszami. Nasiona tych roślin cechuje niższy indeks glikemiczny niż pszenicy, jak również większa ilość białka. Zachęcamy Was do tego, aby nauczyć się samemu przygotowywać bezglutenowe chleby, desery i inne smakołyki, a wraz z Thermomix i przepisami od Dietomix staje się to dziecinnie proste.

Bez cukru
Cukier w dzisiejszych czasach ukryty jest praktycznie wszędzie i jest największym wrogiem zdrowego stylu życia. Słodziki, substancje słodzące i nawet naturalna fruktoza przyczyniają się do wzrostu masy ciała, jak również do chorób cywilizacji XXI wieku. Cukier to nie tylko zgraja niegrzecznych i pustych kalorii. Według najnowszych badań jest to główna przyczyna otłuszczenia wątroby, co może prowadzić do insulinooporności. Prowadzi to do zespołu metabolicznego, który jest obecnie znany jako najpoważniejszy prekursor chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Niewątpliwie słyszałeś o “detoksie cukrowym”, ale może być niejasne, co to jest. Detoks cukrowy jest terapią, która polega na usuwaniu toksyn z organizmu, w tym tych wytwarzanych przez dietę bogatą w cukier.
Picie wody
Picie wody jest jedną z najważniejszych rzeczy, jakie możesz dla siebie zrobić. Twoje ciało składa się głównie z niej, a jeśli jesteś spragniony, oznacza to, że jesteś odwodniony w 2%!

Clean eating – jedzenie żywności jak najmniej przetworzonej, czyli jedzenie żywności naturalnej
Jesteś tym, co jesz! Gotowa żywność kupowana w sklepie nafaszerowana jest: konserwantami, barwnikami, środkami spulchniającymi, aromatami słodzikami, a to wszystko rozregulowuje nasz układ hormonalny i modyfikuje naszą gospodarkę energetyczną tak, że jesteśmy zmęczeni i otyli.
Niektórzy producenci popularnej żywności, zauważyli problem i starają się, zmieniać stare receptury eliminując ze składu produkty, które niekorzystnie mogą wpływać na zdrowie.
Jedzenie żywności jak najmniej przetworzonej, czyli naturalnej, nie tylko zaspokoi nasz głód, ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Codzienne Smoothie lub porcja surowych warzyw
Czy wiecie o tym, że to właśnie w surowych warzywach i owocach, kryją się enzymy trawienne? To im zawdzięczamy szybką przemianę materii i dlatego tak dużo przepisów Dietomix opiera się na ich składzie.
Jeśli mieszkasz w wilgotnym i chłodnym środowisku, takim jak Polska, nie powinieneś jeść wyłącznie surowej żywności; zamiast tego wypij poranne smoothie lub zjedz sałatkę na lunch, aby utrzymać zdrowy metabolizm.

Kiszonki
Jelita to nasz drugi mózg, a dobra flora bakteryjna jelit to najważniejszy krok po zdrowie. Kiszonki dostarczają mnóstwo witamin, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Są także dobrym źródeł zwiększenia przyswajalności magnezu oraz wapnia dla organizmu. Wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz chronią przed anemią, a tym samym polepszeniem jakości życia i twojego zdrowia.

Buliony kolagen gotowane na kościach
Wywary gotowane na kościach pochodzenia organicznego mają lecznicze właściwości, dzięki zawartości naturalnego kolagenu i aminokwasów takich jak: prolina, glicyna, glutamina i alanina. Odgrywającą bardzo ważną rolę dla zdrowia jelit, wspierając układ immunologiczny, utrzymując stabilny poziom cukru we krwi, tworząc mięśnie, kości, stawy i pozwalają skórze zachować zdrowie i młody wygląd. Czym jest kolagen – 11 korzyści płynących z jego spożywania?
Olej kokosowy
Długi okres olej kokosowy wzbudzał różne reakcje, niektórzy go uwielbiają, a inni zupełnie wykluczają ze swojej diety, ponieważ zawiera wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe. Według naukowców badania wykazały, że olej ten pomaga w regulacji gospodarki tłuszczowej, wzmacnia układ immunologiczny, chroni wątrobę i działa przeciwbakteryjnie. Olej kokosowy poprawia także wygląd zewnętrzny i chroni końcówki włosów przed rozdwajaniem, a skórę przed wysuszaniem. Kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych olejów, mogą być w wątrobie przekształcane do ciał ketonowych, które stanowią zastępcze w stosunku do cukru źródło energii dla mózgu. Olej kokosowy będzie dobrze wpływać na pracę mózgu i szybko dawać uczucie sytości.
Zdrowe nawyki żywieniowe
W tym wpisie na blogu podzieliłam się z Tobą kilkoma wskazówkami na temat zdrowego odżywiania, abyś mogła znaleźć to, co najlepiej pasuje do Twojego typu ciała i upodobań. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Kilka wskazówek, jak zachować dobre nawyki żywieniowe:
- Czytaj etykiety – Im krótszy skład, tym lepiej, im normalniejsze nazwy, które możesz przeczytać, tym lepiej. Nie daj się zmylić takim informacją jak „obniżona zawartość tłuszczu” „dodatkowa porcja witamin i minerałów”, „naturalny sok owocowy” – Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem: Czytamy etykiety – Dlaczego warto?
- Wybieraj produkty, które w swoim składzie mają maksymalnie 4 składniki lub mniej i pamiętaj o tym, że składnik, który jest wypisany jako pierwszy lub jest na początku składu, występuje w danym składniku w największej części. Jeśli cukier znajduje się, na drugiej lub trzeciej pozycji to znacz, że jest go bardzo dużo w danym produkcie.
- Kupuj produkty sezonowe i regionalne – Pozwala to jeść świeże produkty, zmniejsza emisję C02 i daje pracę lokalnym rolnikom.
- Wybieraj produkty bez opakowań – Takie produkty można znaleźć na naturalnych targach żywności. Nie tylko korzystnie wpływ to na środowisko, zmniejszając produkcję śmieci, ale również żywność nie ma kontaktu ze środkami plastykującymi (ftalany), które występują w opakowaniach i foliach, wpływające na działanie bardzo ważnych hormonów odpowiadających za masę naszego ciała. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem: Konserwy – Czy żywności z puszki jest zdrowa?
- To, co możesz przygotuj samodzielnie, znasz wtedy każdy składnik i sam decydujesz o tym, co jesz, bez ukrytej chemii, barwników i spulchniaczy.
- Ogranicz spożycie cukru poprzez zmniejszenie ilości cukrów dodanych. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem: Detoks cukrowy
Złe nawyki żywieniowe
Złe nawyki żywieniowe to błędy, które prowadzą do negatywnych skutków dla naszego ciała i samopoczucia.
Podjadanie między posiłkami
Nagła ochota na przekąskę jest zwykle wynikiem pominięcia śniadania lub innego kluczowego posiłku w ciągu dnia. Podjadanie może być wynikiem fizycznego głodu, ale najczęściej jest spowodowane głodem “emocjonalnym” – związanym ze stresem apetytem na słodycze lub słone przekąski. Te pokarmy są nie tylko wysokokaloryczne i naładowane cukrem, ale także pogarszają nasz stan zdrowia, ponieważ organizm uzależnia się od nich i potrzebuje jeszcze więcej cukrowego jedzenia, aby normalnie funkcjonować.
Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Każdy zły nawyk — nie tylko żywieniowy — jest kwestią złego nawyku i jeśli konsekwentnie starasz się zmienić dobre praktyki na lepsze — jest to możliwe do osiągnięcia. Przede wszystkim musisz uświadomić sobie, co jest nie tak z Twoim codziennym odżywianiem i wyznaczyć sobie cel, który chcesz osiągnąć.
Zdrowe nawyki żywieniowe nie są torturą. Nie są też karą ani końcem twojego życia, a jedynie ważną częścią utrzymania optymalnego zdrowia i samopoczucia.
Relaks staje się modny, a dieta codziennością w połączeniu z aktywności fizyczną i odtruwaniem organizmu mamy komplet wiedzy jak dbać o zdrowie i unikać chorób naszej cywilizacji XXI wieku.
Dzięki przepisom Thermomix, możesz łatwo wprowadzić te zdrowe nawyki żywieniowe w życie.
