Jakie pokarmy pomagają zapobiegać ryzyku raka piersi Dietomix

Jakie pokarmy pomagają zapobiegać ryzyku raka piersi ?

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem występującym obecnie u kobiet. Nie możemy kontrolować naszej genetyki, ale niektóre wybory stylu życia są w naszych rękach. Dokonywanie zdrowych wyborów żywności jest jednym ze sposobów zapobiegania raku piersi, który jest w naszej mocy. Przeczytaj listę produktów, które możesz dodać do swojej diety, a które mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Dodatkowo możesz odwiedzić stronę z przepisami na Thermomix, które uwzględniają wskazane produkty w przeciwdziałaniu rozwojowi choroby.

Należy pamiętać, że żadna pojedyncza żywność nie jest w stanie samodzielnie zapobiec rakowi piersi. Jednak dieta bogata w te zwalczające raka produkty, w połączeniu z utrzymaniem zdrowej wagi i regularnymi ćwiczeniami, może pomóc obniżyć ogólne ryzyko

Zdrowa dieta dla kobiet Dietomix

Istnieje wiele różnych czynników ryzyka raka piersi, w tym genetyka i wybory dotyczące stylu życia

Chociaż nie ma gwarantowanego sposobu zapobiegania rakowi piersi, dokonywanie pewnych wyborów dotyczących stylu życia może pomóc obniżyć ryzyko. Jednym z takich wyborów jest zdrowa dieta. Niektóre produkty spożywcze zawierają składniki odżywcze, które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi, podczas gdy inne zawierają związki, które mogą pomóc w powstrzymaniu wzrostu komórek rakowych. Oto produkty, które warto włączyć do swojej diety, jeśli chcesz obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

produkty które pomagają zapobiegać ryzyku raka piersi

10 najlepszych produktów spożywczych, które pomaga zapobiegać rakowi piersi

Zielone warzywa liściaste

Jarmuż, rukola, szpinak i boćwina to tylko niektóre z zielonych warzyw liściastych o działaniu przeciwnowotworowym.

Przeciwutleniacze zwane karotenoidami, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, znajdują się w zielonych warzywach liściastych. Wyższy poziom tych przeciwutleniaczy we krwi został powiązany ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Badanie przeprowadzone na ponad 7000 osób wykazało, że kobiety z wyższym poziomem karotenoidów w organizmie miały znacznie mniejsze szanse na zachorowania na raka piersi.

Co więcej, badanie kontrolne obejmujące ponad 32 000 kobiet wykazało, że wyższy poziom całkowitych karotenoidów we krwi był związany z 18-28% zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi, a także zmniejszonym ryzykiem nawrotu choroby i śmierci u osób, u których wcześniej zdiagnozowano tę chorobę.

Ponadto badania sugerują, że wysokie spożycie kwasu foliowego, witaminy z grupy B obecnej w zielonych warzywach liściastych, może chronić przed rakiem piersi.

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe zawierają związki zwalczające raka, takie jak kwas foliowy, witamina C i karotenoidy. Mają również antyoksydanty flawonoidowe, takie jak kwercetyna, hesperetyna i naringenina, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem piersi.

Te składniki odżywcze zapewniają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Wykazano, że owoce cytrusowe zmniejszają częstość występowania licznych nowotworów złośliwych, w tym raka piersi. Analiza sześciu badań z udziałem ponad 8000 uczestników wykazała, że zwiększone spożycie cytrusów było związane z obniżonym o 10% ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Do rodziny owoców cytrusowych należą pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki i mandarynki.

Tłuste ryby

Znaczące korzyści zdrowotne tłustych ryb, w tym łososia, sardynek i makreli, są dobrze udokumentowane. Zawarte w nich tłuszcze omega-3, selen i przeciwutleniacze takie jak kantaksantyna mogą pomóc w ochronie przed rakiem.

Według niektórych badań, jedzenie tłustych ryb może być związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Według analizy 26 badań obejmujących 883 000 osób, osoby z największym spożyciem kwasów omega-3 z owoców morza miały o 14% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu do tych, które jadły ich najmniej.

Dodanie do swojej diety większej ilości tłustych ryb i ograniczenie spożycia rafinowanych olejów przy jednoczesnym spożyciu mniejszej ilości przetworzonej żywności może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka piersi.

tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega Dietomix

Owoce jagodowe

Regularne spożywanie jagód może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka piersi.

Borówki, podobnie jak wiele innych owoców jagodowych, zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających znanych jako flawonoidy i antocyjany. Stwierdzono, że flawonoidy i antocyjany chronią komórki przed uszkodzeniami, a także powstawaniem i rozprzestrzenianiem się komórek nowotworowych.

Borówka, jagoda malina, jeżyna, aronia, porzeczka, żurawina, poziomka i truskawki zaliczane są do owoców jagodowych.

Produkty fermentowane

Sfermentowana żywność, taka jak jogurt, kimchi, miso i kapusta kiszona, jest bogata w probiotyki i inne składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi.

Po przeanalizowaniu 27 badań okazało się, że fermentowane produkty są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi u kobiet zarówno w kulturach zachodnich, jak i azjatyckich.

probiotyki i żywność fermentowana

Warzywa allium

Czosnek, cebula i por to warzywa allium, bogate w składniki odżywcze, takie jak związki siarkoorganicznymi, przeciwutleniaczami flawonoidowymi i witaminą C. Mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Brzoskwinie, jabłka i gruszki

Wykazano, że owoce – w szczególności brzoskwinie, jabłka i gruszki – chronią przed rakiem piersi.

W badaniu z udziałem 75 929 kobiet te, które spożywały co najmniej 2 porcje brzoskwiń tygodniowo, miały do 41% zmniejszone ryzyko zachorowania na raka piersi ER.

Badanie w probówce wykazało, że przeciwutleniacze polifenolowe z brzoskwiń mogą zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się linii komórek raka piersi.

Ponadto badanie danych pochodzących od 272 098 kobiet powiązało spożycie jabłek i gruszek z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, brukselka, jarmuż i kapusta zawierają związki, które okazały się chronić przed rakiem. Warzywa te zawierają substancje zawierające siarkę, które mogą pomóc w detoksykacji organizmu i usunąć substancje rakotwórcze z organizmu, zanim uszkodzą komórki. W jednym z badań stwierdzono, że kobiety, które jadły najwięcej warzyw krzyżowych, miały niższe ryzyko rozwoju raka piersi niż te, które spożywały najmniej tych warzyw 

Fasolki

Fasola jest pełna błonnika, witamin i minerałów. W szczególności wysoka zawartość błonnika może chronić przed rakiem piersi.

Badanie przeprowadzone na 2 571 kobietach wykazało, że te, które jedzą dużo fasoli, mają do 20% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z tymi, które mają niskie spożycie fasoli.

Ponadto w badaniu z udziałem 1260 nigeryjskich kobiet osoby z najwyższym spożyciem fasoli miały do 28% mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z osobami o najniższym spożyciu.

Zioła i przyprawy

Roślinne substancje chemiczne zawarte w ziołach i przyprawach takich jak pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek, kurkuma, curry i imbir mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi. Witaminy, kwasy tłuszczowe i polifenolowe antyoksydanty są zaliczane do tej grupy.

Na przykład, oregano może pochwalić się antyoksydantami karwakrolem i kwasem rozmarynowym, które w badaniach w probówce wykazały znaczącą aktywność przeciwnowotworową wobec agresywnych linii komórkowych raka piersi.

Nie tylko kurkumina, główny aktywny składnik kurkumy, ma znaczące właściwości antyrakowe, ale także apigenina, flawonoid występujący w pietruszce.

Wiele innych ziół i przypraw ma silne właściwości antyrakowe, więc warto je spożywać.

Czy istnieją inne środki, które kobiety mogą podjąć, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi poza zmianą diety i stylu życia ?

Chociaż istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do tej choroby, są pewne rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć swoje ryzyko. Oprócz zmiany diety i stylu życia oto kilka innych środków, które możesz podjąć, aby zapobiec rakowi piersi.

Utrzymuj zdrową wagę

Nadwaga, zwłaszcza w okolicach talii, jest związana ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Ryzyko kobiety wzrasta o 5% na każde pięć kilogramów powyżej jej idealnej wagi ciała. Utrzymanie zdrowej wagi jest więc ważne nie tylko dla ogólnego stanu zdrowia, ale także dla zapobiegania rakowi piersi.

Ćwicz regularnie

Badania wykazały, że aktywność fizyczna może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 10 do 20%. Co więcej, regularne ćwiczenia okazały się być bardziej ochronne przed rakiem piersi po menopauzie niż przed menopauzą. Więc upewnij się, że się ruszasz! Szybki spacer przez 30 minut każdego dnia jest doskonałym miejscem, aby zacząć.

Ogranicz spożycie alkoholu

Związek między spożywaniem alkoholu a ryzykiem raka piersi jest dobrze udokumentowany. W rzeczywistości wypicie tylko jednego napoju alkoholowego dziennie może zwiększyć ryzyko o około 7%. Jeśli pijesz alkohol, najlepiej go ogranicz.

Nie pal 

Palenie jest związane z kilkoma rodzajami raka, w tym z rakiem piersi. Palacze mają o 30% wyższe ryzyko rozwoju tej choroby niż osoby niepalące. Jeśli palisz, rzucenie palenia jest najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić dla swojego zdrowia — i swoich piersi! Istnieje wiele źródeł, które pomogą Ci rzucić palenie na dobre.

Wnioski 

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby obniżyć swoje ryzyko rozwoju raka piersi. Oprócz wprowadzenia zmian w diecie i stylu życia, utrzymywania zdrowej wagi, regularnych ćwiczeń fizycznych, ograniczenia spożycia alkoholu i niepalenia, to wszystko ważne środki, które możesz podjąć, aby zapobiec tej chorobie. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym, co jeszcze możesz zrobić, aby zmniejszyć swoje ryzyko i przede wszystkim regularnie się badaj.

Zdrowe odżywianie to klucz do profilaktyki wielu chorób, w tym raka piersi. Aby ułatwić Ci wprowadzenie odpowiednich składników do diety, rekomendujemy nowoczesną platformę Dietomix. Ta strona to prawdziwe centrum zdrowego żywienia, oferujące szereg zróżnicowanych diet na Thermomix, które są nie tylko pełne wartości odżywczych, ale również łatwe do przygotowania. Zaawansowana i intuicyjna nawigacja po stronie umożliwi Ci szybkie odnalezienie planów żywieniowych idealnie dopasowanych do Twojego stylu życia i potrzeb. Dietomix to synergia zdrowia, smaku i komfortu użytkowania – wszystko skondensowane w jednym, innowacyjnym miejscu.

“ Zapobiegaj zamiast leczyć” 

Jak oszczędzać na gotowaniu z Thermomix - Subskrypcja Dietomix

>> Zobacz takżeThermomix top 10 przepisy dla początkujących

Sprawdź również >>>> Thermomix blog po więcej dietetycznych tipów!

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu