jak usunac pestycydy z wazryw i owocow Dietomix

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Nie jest tajemnicą, że pestycydy są stosowane na owocach i warzywach, aby chronić je przed insektami i chorobami. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te chemikalia mogą być również szkodliwe dla naszego zdrowia. W tym wpisie na blogu omówimy jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw za pomocą prostych metod, które możesz wykonać w domu.

Czym są pestycydy?

Kiedy myślisz o pestycydach, co przychodzi Ci do głowy? Prawdopodobnie toksyczne chemikalia i szkodliwość dla środowiska. Pestycydy (inaczej: środki ochrony roślin albo fitofarmaceutyki) są wykorzystywane do zwalczania szkodników grzybów, owadów i chwastów atakujących rośliny. Substancje te poprawiają plony i jakość upraw, a także zmniejszają straty rolników z powodu chorób roślin i ataków szkodników. Pestycydy zostały zaprojektowane tak, aby były łatwe w użyciu dla rolników. Ich skład jest tak dobrany, aby pozostawały na powierzchni, niezależnie od warunków pogodowych.

rozpryskiwanie środków ochrony roślin

Dlaczego warto usuwać pestycydy?

Pestycydy mogą mieć wiele negatywnych skutków dla zdrowia. Pestycydy mogą być przyczyną wielu chorób i problemów ze zdrowiem, w tym raka. Dzieci są szczególnie narażone na ryzyko, ponieważ ich ciała wciąż się rozwijają i mogą być bardziej wrażliwe na szkodliwe działanie pestycydów.

Ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie pestycydy są sobie równe. Niektóre są bardziej szkodliwe od innych, a niektóre mogą być mniej szkodliwe, gdy są stosowane z umiarem. Jednak zawsze najlepiej jest podjąć środki ostrożności i usunąć jak najwięcej pestycydów z naszej żywności.

Jeśli więc zależy Ci na zachowaniu zdrowia, ważne jest, abyś wiedział, jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw. Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić i dla których warzyw i owoców jest to koniecznością.

Gdzie jest najwięcej pestycydów?

Environmental Working Group (EWG) co roku zajmuje się badaniem zawartości pestycydów w ogólnie dostępnych warzywach i owocach. Praktycznie każde przebadane jabłko ma pozostałości pestycydów. Niestety, pestycydy są stosowane przez rolników w dużych ilościach, co utrudnia znalezienie opcji wolnych od pestycydów.

Organizacja EWG opracowała listy czystej piętnastki (warzywa i owoce, które praktycznie nie zatrzymują pestycydów) i parszywej dwunastki (warzywa i owoce, które są nimi przesiąknięte).

czysta piętnastka Dietomix
czysta piętnastka Dietomix produkty

Jeśli chcesz maksymalnie zmniejszyć narażenie na pestycydy, najlepiej kupować produkty organiczne z listy parszywej dwunastki, kiedy tylko jest to możliwe i płukać je w czystej wodzie. Jednakże może to nie być wykonalne dla każdego z powodu ograniczeń budżetowych. W takim przypadku staraj się kupować produkty z listy czystej piętnastki, a produkty listy parszywej dwunastki, koniecznie poddajmy poniższym procesom usuwania pestycydów. Pomoże to zmniejszyć ogólną ekspozycję na pestycydy.

parszywa dwunastka Dietomix
parszywa dwunastka Dietomix produkty

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców domowym sposobem?

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Istnieje kilka sposobów na usunięcie pestycydów z owoców i warzyw w warunkach domowych. Poniżej omówimy poszczególne etapy mycia warzyw w odczynie kwaśnym i odczynie alkalicznym. Dzięki tym etapom udaje się likwidować pozostałości pestycydów i drobnoustrojów.

Płukanie warzyw i owoców w czystej wodzie

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby użyć szczotki do warzyw, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia, które mogą znajdować się na powierzchni. Kolejnym etapem będzie kąpiel w roztworach o kwaśnym pH.

płukanie warzyw wodzie

Kąpiele w wodzie o odczynie kwaśnym

Bakterie chorobotwórcze nie lubią produktów o kwaśnym pH, 5-minutowa kąpiel w poniższych roztworach jest skutecznym sposobem mycia owoców i warzyw. Wybierz najlepszą z trzech opcji dla siebie, aby usunąć z nich niewidoczne drobnoustroje i pasożyty oraz pozostałości pestycydów.

  • Roztwór z octu jabłkowego w proporcjach pół szklanki octu na 1 litr wody.
  • Roztwór wykonany z soku ze świeżej cytryny: 2 łyżki soku na 1 litr wody.
  • Roztwór z wodą z kiszonek: np. zalewa z ogórków kiszonych w proporcji 2 łyżki na 1 litr wody.

Usuwanie pozostałości pestycydów w wodzie o odczynie alkalicznym

Najlepszym sposobem na usuwanie pestycydów będzie dodatkowo kąpiel w roztworze z sody oczyszczonej i wody. Pozwoli to na dokładne usunięcie pestycydów z powierzchni owoców. Soda oczyszczona jest jednym z najskuteczniejszych sposobów pozbywania się pestycydów.

oczyszczania warzyw dodając do wody łyżkę sody kuchennej

Kroki jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców w domu

Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

Krok 1: Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa i owoce zostawiamy w wodzie przez około 2-3 minuty. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie. Następnie wykonujemy krok 2.

Krok 2: Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na kolejne 2-3 minuty. W ten sposób pozbywamy się pestycydów.

Płukanie w wodzie z sodą oczyszczoną i wyciągiem z pestek grejpfruta

Na jeden litr wody dodajemy 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na około 5 minut.

Opłukaj warzywa i owoce pod bieżącą wodą

Po kąpieli w roztworach zawsze opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą, będą wtedy gotowe do spożycia.

Women’s hands wash vegetables in the kitchen sink of a modern kitchen. Healthy food concept.

Czy woda z kranu usuwa pestycydy z owoców i warzyw?

Podsumowując, w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć owoce i warzywa, które nie zostały spryskane pestycydami. Organizacja Environmental Working Group (EWG) opracowała listę “czystej piętnastki” – produktów, które praktycznie nie zawierają pestycydów – oraz “parszywej dwunastki” –  owoców i warzyw, które są nimi nasączone.

Jeśli chcesz zmniejszyć swoją ekspozycję na te szkodliwe chemikalia, staraj się kupować produkty organiczne z listy “parszywej dwunastki”. Produkty organiczne nie są poddawane działaniu pestycydów, więc są bezpieczniejsze dla Twojego zdrowia.

W przypadku nieorganicznych warzyw wykorzystaj powyższe sposoby, aby usunąć pestycydy, sama woda nie usunie pestycydów! Te metody pomogą Ci zmniejszyć ogólną ekspozycję na pestycydy.

Podczas gdy usuwanie pestycydów z owoców i warzyw jest kluczowe dla zdrowia, równie ważne jest to, co robimy z tymi składnikami. Prawdziwa magia zaczyna się w naszej kuchni. Kreatywność i dobre narzędzia, takie jak Thermomix, przekształcają proste składniki w prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Zainspiruj się i zanurz się w świat zdrowych i smacznych dań, odwiedzając stronę Dietomix i przeglądając sekcję “przepisy Thermomix“.

Niech Twoja kuchnia stanie się miejscem, gdzie zdrowie spotyka się z wyjątkowym smakiem.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu