dieta hashimoto na thermomix co jeść

Hashimoto Dieta

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Twój najwierniejszy lekarz to Twoja wiedza. Czuwa nad Twoim zdrowiem przez całe Twoje życie. Jak dobry jest ten lekarz?- To już zależy od Ciebie.”  

Mariusz Deluga

Choroby tarczycy to dość często spotykana jednostka chorobowa w dzisiejszych czasach. Czynników jej powstania jest bardzo wiele. Zmagasz się z chorobą Hashimoto? A może cierpi na nią ktoś z Twojej rodziny? Masz wątpliwości jak się odżywiać? W takim razie świetnie trafiłeś/aś! W tym artykule dowiesz się z jakim przeciwnikiem się zmagasz oraz na co zwrócić uwagę komponując swój jadłospis lub wybierając gotową dietę Hashimoto na Thermomix.

hashimoto dieta na Thermomix 1600 kcal

Czym jest choroba Hashimoto

Na początek zaczniemy od budowy tarczycy. Jest to organ w kształcie motyla, który jest zlokalizowany poniżej krtani. Jest gruczołem produkujących hormony -tyroksynę i trijodotyroninę. Niby tylko dwa hormony, a mają ogromny wpływ na nasze życie. Tarczyca jest bowiem niezbędna do dobrego funkcjonowania na co dzień i pilnowania pracy Twojego metabolizmu.

Główną funkcją tarczycy jest:

  • kontrola masy ciała,
  • wpływ na rozwój układu nerwowego,
  • termoregulacja,
  • kontrola przemian energetycznych, w tym wpływ na metabolizm węglowodanów i tłuszczów,
  • regulacja pracy wątroby,
  • regulacja zużycia tlenu w całym organizmie,
  • wzrost organizmu i rozwój układu nerwowego w okresie dorastania dziecka.
dieta hashimoto produkty zakazane

Często choroba Hashimoto jest utożsamiana z niedoczynnością tarczycy, ale to dwa różne schorzenia. 

Choroba Hashimoto to stan przewlekłego zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, której skutkiem jest zaburzenie w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Prowadzi do niszczenia własnego organu, ponieważ nasz układ odpornościowy przez pomyłkę traktuje własną tkankę jako obcą., oraz do obniżenia produkcji hormonów tarczycy. Dolegliwość ta może doprowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy. O jej rozpoznaniu decydują wyniki badań obrazowych i laboratoryjnych tj. USG, podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO, anty-TG, oraz podwyższony poziom TSH. W początkowej fazie choroby nie ma żadnych znacznych zmian w wynikach badań laboratoryjnych. 

Niedoczynność tarczycy występuje u ponad 90% pacjentów z chorobą Hashimoto. Objawy niedoczynności tarczycy to: uczucie ciągłego zimna, zwiększenie masy ciała, zmęczenie/ senność, depresja, zaburzenia pamięci, niskie ciśnienie, zaparcia. Leczenie niedoczynności tarczycy polega głównie na podawaniu hormonów tarczycy. Ich ilość jest dobierana indywidualnie do pacjenta. Przy niedoczynności tarczycy hospitalizacja raczej rzadko występuje. 

Choroba Hashimoto pochodzi od japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto, który opisał ją w 1912 roku. Nie spodziewał się, że będzie ona chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Na podstawie amerykańskich badań szacuje się, że zachorowalność na chorobę Hashimoto wynosi w granicach 5% populacji. Częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn, szczególnie powyżej 40 r.ż co nie oznacza że nie może wystąpić na innych etapach życia. Co więcej występowanie jej jest zróżnicowane w zależności od rasy oraz geograficznego położenia.

badania na chorobę hashimoto

Przyczyny powstania choroby Hashimoto możemy podzielić na genetyczne, środowiskowe oraz inne choroby o podłożu autoimmunizacyjnym. Do czynników środowiskowych należy nadmiar jodu lub niedobór selenu w diecie (o czym będę wspominać w dalszej części artykułu) , infekcje oraz leki. Nadmierna ilość stresu, palenie tytoniu, również mogą przyczyniać się do powstania tego schorzenia.

Wiemy już czym jest choroba Hashimoto, jak ją zdiagnozować, jakie są jej przyczyny, ale kiedy możemy w ogóle podejrzewać, że na nią chorujemy?

Najczęstszymi objawami, którymi charakteryzuje się to schorzenie są:

  • uczucie podrażnienia gardła, trudności w przełykaniu oraz chrypka,
  • ciągłe zmęczenie, brak energii,
  • słaba tolerancja wysiłku, szybkie męczenie się,
  • obniżona motywacja do podejmowania zadań,
  • problemy ze snem, brak regeneracji
  • potrzeby drzemki
  • uczucie zimna, marznięcie stóp i dłoni
  • spowolnienie procesów metabolicznych, zwiększenie masy ciała
  • uczucie opuchnięcia – zwłaszcza twarzy, brzucha i nóg, zbieranie wody w organizmie,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci, 
  • suchość skóry,
  • gwałtowne zmiany humoru
  • obniżony nastrój, aż po stany depresyjne i lękowe 
  • zaburzenia miesiączkowania
  • problemy z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem, poronienia,
  • wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego

Co więcej u osób z chorobą Hashimoto często występują choroby współistniejące tj. nadwaga i otyłość celiaklia, zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, insulinooporność).

Dodatkowo chorzy mogą częściej mieć problemy sercowo- naczyniowe czy osteoporozę.

Choroba Hashimoto pojawia się też u osób z zaburzeniami chromosomalnymi takimi jak zespół Downa, Turnera lub Klinefeltera. 

To jeszcze nie koniec- choroby tarczycy mogą prowadzić do niepłodności. Niski poziom produkcji hormonów tarczycy wtórnie przyczynia się do hiperprolaktynemii – niedoczynność tarczycy zaburza owulację oraz fazę lutealną, wpływa na zmniejszenie stężenia białek transportujących oraz hormonów płciowych. Zarówno niedoczynność tarczycy, jak i nadczynność bez wdrożonego leczenia mogą spowodować poronienie, przedwczesny poród i inne zaburzenia. U mężczyzn natomiast nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy może z kolei prowadzić do zaburzeń erekcji i wytrysku, nieprawidłowej budowy i ruchliwości plemników, zmniejszonego libido.

Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto jest ważna. Podczas jej układania należy zwrócić uwagę na zmniejszony metabolizm. Obniżenie metabolizmu może dochodzić nawet do 30%, ponieważ w tym stopniu tarczyca odpowiada za naszą przemianę materii, co nie oznacza jednak, że powinniśmy wtedy stosować diety bardzo nisko kaloryczne. Niedożywienie białkowo- kaloryczne może źle wpłynąć na pracę tarczycy i układ immunologiczny. W tym momencie niezbędne jest leczenie farmakologiczne, aby w pierwszej kolejności wyregulować wydzielanie hormonów. 

hashimoto dieta jadłospis

Jadłospis w chorobie Hashimoto powinien być urozmaicony i prawidłowo zbilansowany, ma zawierać selen, jod, cynk, żelazo, witaminę D, witaminę B12, jak również składniki przeciwutleniające oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-3). Co więcej z diety należy wyeliminować produkty, które nasilają stan zapalny oraz pogarszają pracę tarczycy. Należy również zwrócić uwagę na indeks glikemiczny, który powinien być niski ( nie powinien przekraczać 50), a także zadbać o ograniczenie cukrów prostych i bazować na naturalnych produktach. 

Rozkład makroskładników przy chorobie Hashimoto

BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik
15-20% max 25% przy redukcjimax 30%45%35g

Przy rozkładzie makroskładników w chorobie Hashimoto nie należy zapominać o podaży błonnika, ponieważ wpływa on na perystaltykę jelit ( pomaga przy zaparaciach, które towarzyszą tej chorobie), a co więcej daje on uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej nam wytrwać jeżeli mamy dietę redukcyjną. Nasz jadłospis powinien być bogaty w pełnoziarniste produkty zbożowe, surowe warzywa i owoce, a także nasiona i orzechy. Nie należy również ograniczać podaży tłuszczu, gdyż wpływa on na pracę tarczycy. Stosowanie diet o niskiej zawartości tłuszczu może prowadzić do zaburzeń działania układu odpornościowego i ograniczać wchłanianie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E, K).

W chorobie Hashimoto powinniśmy zwrócić uwagę, aby ograniczyć go w substancje wolotwórcze, ponieważ ograniczają one wchłanianie jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. . Nie musimy jednak całkowicie eliminować ich z naszej diety, wystarczy, że je ograniczymy i zwrócimy uwagę na ich przygotowanie, np podczas obróbki termicznej możemy zmniejszyć ilość goitrogenów nawet o 30%. Siekanie, rozdrabnianie, mrożenie, kiszenie, gotowanie bez przykrycia również może zmniejszyć ilość tego związku w produktach.

Słabe goitrogenySilne goitrogeny
kasza jaglana, orzeszki ziemne, orzeszki pinii, brzoskwinia, truskawki, bataty, szpinakbrokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, rzodkiewka, kalarepa, suche nasiona roślin strączkowych, soja i jej pochodne

Poza goitrogenami powinniśmy uważać również na produkty z rodziny psiankowatych (pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażan, ziele angielskie), ponieważ zawierają związek- solanina, który może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zbyt duże spożycie może wpływać na powstawanie zespołu nieszczelnego jelita, a także nadmiernej stymulacji układu odpornościowego. Związek ten może także zaburzać transport jonów wapnia i sodu przez błony komórkowe. W tym przypadku obróbka termiczna nie wpływa na zmniejszenie solaniny.

Przy chorobie Hashimoto możemy się również spotkać z eliminacją produktów mlecznych, jednak jeżeli nie mamy żadnych nietolerancji raczej nie musimy ich usuwać z naszego jadłospisu. Pamiętajmy, że nie istnieje jedna idealna dieta dla wszystkich tylko każdy organizm jest inny i to co służy jednemu niekoniecznie będzie dobre dla drugiego, ale powinniśmy próbować żeby znaleźć odpowiedni sposób dla siebie.

Dieta przy Hashimoto- co można pić?

Nie zdziwi Was zapewne to jak napiszę, że przede wszystkim powinniśmy pić wodę. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała, tym więcej wody powinno się wypijać (zapotrzebowanie to ok. 30 ml na 1 kg masy ciała). Obecnie na rynku mamy bardzo duży wybór- są wody źródlane, z filtrem, mineralne średnio lub wysokozmineralizowane. Przy chorobie Hashimoto powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na tę ostatnią ze względu na różnego rodzaju niedobory składników mineralnych, ale o tym dowiecie się więcej w kolejnym rozdziale. |

Alkohol powinien zostać dość mocno ograniczony ze względu na to, że wzmaga stan zapalny w organizmie, to samo dotyczy się kawy, która u osób z celiakią czy nietolerancją glutenu może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tak samo dzieje się w przypadku refluksu lub zapaleniu błony śluzowej żołądka. Jeżeli jednak nie mamy żadnych objawów spokojnie możemy wypić sobie tą 1 kawę dziennie.

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być uboga w soki owocowe i różnego rodzaju słodkie napoje ze względu na wysoką zawartość cukru. Lepiej w takim razie sięgnąć po owoc, a najlepiej jeżeli wprowadzimy do diety soki warzywne z niewielkim dodatkiem owoców. Taki koktajl możemy potraktować jako formę posiłku. Idealnie nada się na II śniadanie.

W chorobie Hashimoto należy uważać ze spożywaniem herbat szczególnie czarnej i zielonej, ponieważ picie ich w trakcie posiłku osłabia wchłanianie ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. 

A co z ziołami? Czy mogą one pomóc w leczeniu choroby Hashimoto? Oczywiście w jakiś sposób mogą one wspomóc leczenie, ale go nie zastąpią. Przy chorobie Hashimoto leczenie głównie polega na przyjmowaniu niedoboru hormonów za pomocą lewotyroksyny, a także ważna jest dieta. Do najpopularniejszych ziół, które są stosowane przez osoby z chorobą zapalną tarczycy typu Hashimoto należą te, które w pierwszej kolejności wpływają na gospodarkę hormonalną, czyli adaptogeny m.in ashwaganda, na która najbardziej powinniśmy zwrócić uwagę. Przeprowadzono badania naukowe, które polegały na ośmiu tygodniach stosowania 600 mg ashwagandy dziennie przez pacjentów z subkliniczną niedoczynnością tarczycy. W wyniku tego zaobserwowano normalizację stężenia TSH w surowicy krwi w porównaniu do pacjentów stosujących placebo. Pamiętajmy jednak, że chcąc włączyć do naszej diety zioła powinniśmy to najpierw skonsultować z lekarzem, ponieważ mogą one wchodzić w interakcje z lekami i wtedy bardziej zaszkodzą niż pomogą.

Dieta przy Hashimoto i suplementacja

Wiemy już, że dieta w chorobie Hashimoto powinna być zbilansowana, niezbyt restrykcyjna jeżeli chodzi o podaż energii oraz ma bazować na produktach pochodzenia naturalnego. Musimy zadbać również o to aby była wartościowa czyli bogata we wszystkie potrzebne składniki odżywcze czyli witaminy i minerały, których niestety w tej chorobie często brakuje. Największą uwagę powinniśmy skupić na: cynku, selenie, kwasach omega-3, jodzie i witaminie D.

Cynk jest potrzebny do produkcji TSH- niedobór zaburza przejście T4 do aktywnego T3, ale to nie wszystko zbyt mała ilość tego pierwiastka może powodować większą przepuszczalność jelit, skłonność do infekcji, a także trudność w usuwaniu toksyn i bakterii. Składnik ten odgrywa również ważną rolę jeżeli chodzi o nasze włosy, które przy chorobie Hashimoto stają się słabe, łamliwe z tendencją do wypadania. Dodatkowo jest antyoksydantem, który zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, a także może znacznie obniżyć poziom przeciwciał tarczycy. Nie należy go łączyć z wapniem gdyż wchłanianie tych dwóch pierwiastków zachodzi za pomocą tych samych białek transportujących w jelicie. Produkty w których znajdziemy najwięcej cynku to: ziarna sezamu, pestki dyni, wołowina gotowana, jagnięcina, orzechy nerkowca, mięso królika, płatki owsiane, fasola biała, kasza gryczana, migdały.

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być bogata selen. Jest on jednym z najważniejszych składników odżywczych odpowiedzialnych za ochronę komórek w organizmie. Pobudza reakcję układu immunologicznego- pomaga w przekształceniu tyroksyny w trijodotyroninę. Zbyt mała ilość tego pierwiastka upośledza przyswajanie jodu, a jednocześnie chroni przed jego toksycznym nadmiarem. Działa przeciwzapalnie także w Hashimoto ma szczególne znaczenie. Badania wykazują, że suplementacja selenem u osób z niedoczynnością tarczycy przyczynia się do uregulowania jej funkcji. Przedstawiono również dowodym że u osób przyjmujących ten pierwiastek zmniejsza się poziom autoprzeciwciał anty-TPO oraz wskaźniki stanu zapalnego. Wspomaga również układ odpornościowy zwiększając liczbę wytwarzanych limfocytów, przeciwciał-kompleksów, które unieszkodliwiają wroga, oraz makrofagów, które z kolei pożerają bakterie czy wirusy. Selen pomaga wyrównać poziom hormonów, dlatego też może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niedoczynność tarczycy w trakcie ciąży i po niej. Najwięcej spotkamy go w oleju słonecznikowym, batatach, nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, migdałach, oliwie z oliwek, orzechach laskowych, sałacie, niestety jednak polskie gleby są bardzo ubogie w ten pierwiastek stąd też często występują jego niedobory. Korzyści z suplementacji selenem potwierdzają różne badania kliniczne: 

W badaniu Gartnera i wsp. z 2002 roku stwierdzono, że nawet mały niedobór selenu może wpływać na ryzyko rozwoju choroby autoimmunologicznej tarczycy. W zaślepionym badaniu wzięło udział 70 pacjentek z chorobą Hashimoto i poziomem przeciwciał anty TPO powyżej 350IU/ml. Pacjentki zostały podzielone losowo na 2 grupy po 36 osób. W grupie badanej pacjentki stosowały 200 mikrogramów selenu, druga grupa otrzymała placebo na okres 3 miesięcy.

W grupie otrzymującej selen poziom przeciwciał obniżył się o 63% w stosunku do braku reakcji w grupie z placebo. Dodatkowo stwierdzono, że u pacjentek z poziomem przeciwciał > 1200 UI/ml, redukcja po stosowaniu selenu wynosiła 40% w stosunku do grupy kontrolnej, gdzie obserwowano dodatkowy wzrost przeciwciał o 10%.

Kwasy omega-3 są składnikiem o skutecznym działaniu we wspomaganiu leczenia chorób o podłożu autoimmunologicznym. Przede wszystkim łagodzą stan zapalny. Przyjmowanie kwasów omega- 3 zmniejsza ryzyko problemów z tarczycą tj. depresja, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, obniżenie odporności, zapalenia jelita grubego. Suplementacja kwasami omega-3 przyczynia się do spadku wartości przeciwciał anty- TPO i anty TG. Ten rodzaj tłuszczu pobudza organizm do przemiany hormonów tarczycy i zwiększa wrażliwość komórek na te hormony. Najlepszym źródłem kwasów omega- 3 będzie olej lniany, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, makrela surowa, łosoś atlantycki.

Dieta w chorobie Hashimoto jak i niedoczynności tarczycy powinna zawierać suplementację jodem. Badania pokazują, że nawet małe jego ilości mogą spowodować istotne zmiany w pracy hormonów tarczycy. Niedobór tego pierwiastka może hamować syntezę hormonów tarczyc. Powinniśmy jednak wiedzieć, że możemy przedawkować ten pierwiastek. Zanim zaczniemy suplementację jodem powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość selenu w organizmie, który chroni nas przed toksycznym działaniem jodu jeżeli będziemy go mieli w nadmiarze. Dodatkowo połączenie jodu z selenem pomoże zmniejszyć ilość przeciwciał. Najwięcej jodu znajdziemy w organizmach morskich przede wszystkim w algach, a także w soli kuchennej, owocach morza, jajkach .

Zalecane dzienne spożycie wynosi:

MężczyźniKobietyKobiety w ciążyKobiety karmiące piersią
150 ug/ dzień150 ug/ dzień220 ug/ dzień290 ug/ dzień

W przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym poziom witaminy D jest bardzo niski, jej niedobór związany jest z nieprawidłową funkcją układu immunologicznego. Najlepszym jej źródłem są promienie słoneczne jednak ze względu na klimat, w którym żyjemy nie dostarczamy odpowiedniej ilości tej witaminy. Zalecana dawka to 800-2000 IU na dobę w zależności od wieku, masy ciała, stylu życia, karnacji, stanu zdrowia oraz żywienia. W skrajnych przypadkach lekarz może nawet zalecić suplementację nawet 4000-6000 jednostek. Przy stosowaniu witaminy D3 niezbędna jest również witamina K2. Głównym źródłem witaminy D jest tran, następnie kurki, borowiki, śledź w oleju, łosoś gotowany, śledź marynowany, tuńczyk w oleju. Przeprowadzono badania kliniczne, które wykazały, że osoby z chorobą Hashimoto są narażone na niższy poziom witaminy D :

Bozkurta i wsp. z 2013 roku. Sprawdzili poziom witaminy D3 u 360 pacjentów z chorobą Hashimoto. U każdego pacjenta wykonano oznaczenie poziomu D3 w surowicy, anty-TPO, anty-TG oraz wykonano badanie USG tarczycy.Stwierdzono w grupie z chorobą Hashimoto bardzo niski poziom witaminy D3 (11.4 ± 5.2 ng/Ml) w porównaniu do grupy ze świeżo zdiagnozowaną chorobą Hashimoto (13.1 ± 5.9 ng/mL, P = .002) oraz grupy zdrowej (15.4 ± 6.8 ng/mL, P<.001). Co więcej im niższy obserwowano poziom D3 tym większy był przyrost przeciwciał antyTPO ( r = -0.361, P<.001) oraz anty-TG (r = -0.335, P<.001) oraz objętość tarczycy.

Oprócz wyżej wymienionych pierwiastków i witamin powinniśmy również zwrócić uwagę na żelazo, ponieważ przy niedoczynności tarczycy, która towarzyszy chorobie Hashimoto może dochodzić do powstania anemii, witaminy z grupy B, witaminę C, chrom miedź, witaminę E.

Dieta w Hashimoto a gluten

W przypadku autoimmunizacyjnych chorób tarczycy często polecane jest unikanie substancji mogących dodatkowo pobudzać układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Wskazuje się m.in. na korzystny wpływ diety bezglutenowej w przebiegu choroby Hashimoto. Jednak czy aby na pewno jest to konieczne? Otóż nie, rygorystyczna dieta bezglutenowa, którą stosujemy do końca życia powinna być wprowadzona w chorobie trzewnej tzw. Celiakli podczas, której często występują inne choroby o podłożu autoimmunologicznym m.in cukrzyca typu 1 czy autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Związek między celiakią a chorobą Hashimoto jest dobrze udokumentowany, a współistnienie obu tych chorób zostało wykazane w licznych badaniach, dlatego dieta bezglutenowa wprowadzana jest tylko i wyłącznie wtedy, kiedy Hashimoto występuje w połączeniu z celiaklią, gdyż jest to jedyna forma leczenia choroby trzewnej. U tych pacjentów całkowita eliminacja glutenu z diety skutkuje nie tylko spadkiem przeciwciał charakterystycznych dla celiakii, ale również tych, które atakują komórki tarczycy.

Nie wykazano natomiast, że spożywanie glutenu może być powodem zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby Hashimoto. Nie ma również wystarczających dowodów naukowych na skuteczność stosowania diety bezglutenowej w leczeniu tej choroby u osób bez wykrytej celiakii. Wyniki badań wskazują, że wykluczenie glutenu z jadłospisu nie ma wpływu na czynność tarczycy. A więc, jeśli osoba chora na Hashimoto nie ma dodatkowo celiakii, alergii lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, nie ma konieczności przechodzenia na dietę bezglutenową.

Dieta w Hashimoto co można jeść

Odpowiednio zbilansowana dieta w chorobie Hashimoto to podstawa. Przede wszystkim powinna być silnie przeciwzapalna oraz wykluczająca produkty pobudzające pracę układu odpornościowego.

Produkty zalecaneStosuj w umiarkowanej ilościProdukty nie zalecane
Warzywa i owoce
Mięso dobrej jakości
Ryby i owoce morza
Ziemniaki, bataty
Pełnoziarniste produkty zbożowe ( jeżeli nie występują nietolerancje)
Mleczne produkty fermentowane(jeżeli nie występują nietolerancje)
Kiszonki
Jaja
Mleko roślinne
Oliwa z oliwek i olej lniany
Len mielony
Awokado
Masło
Orzechy
Woda
Brokuły
Brukselka
Jarmuż
Kalafior
Kapusta
Rzodkiewka
Soja
Kasza jaglana
Szpinak
Nasiona roślin strączkowych
Słodycze
Słodkie napoje
Tłuszcze trans
Nadmiar NKT
Wysoko przetworzona żywność
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu
Fast food
Używki i alkohol
Utwardzone tłuszcze


Nie powinniśmy również zapominać o przyprawach, które pełnią rolę przeciwzapalną: imbir, kurkuma, cynamon, tymianek, bazylia, rozmaryn, gałka muszkatałowa, goździki.

Podsumowując dieta w chorobie Hashimoto ma duże znaczenie należy dobrać ją indywidualnie pod każdą osobę, nie istnieje jeden złoty środek, ponieważ każdy organizm jest inny i inaczej będzie reagował na dane produkty to co jest dobre dla jednego może zaszkodzić drugiemu, każdy ma inne jednostki chorobowe inne preferencje żywieniowe, prowadzi inny styl życia. 

Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu