dieta wątrobowa na thermomix Dietomix

Dieta wątrobowa – zdrowa dieta, zdrowsza wątroba, zdrowszy Ty

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Kiedy stosować dietę wątrobową? Przy jakich przewlekłych chorobach wątroby pomaga? Co jeść a czego unikać?

Co roku przybywa pacjentów ze schorzeniami wątroby. Do ich powstania prowadzą nowotwory, urazy, zaburzenia przemiany materii, czy też zatrucia lekami. Długotrwały stres czy używki również przyczyniają się do wywoływania zaburzeń w jej funkcjonowaniu. Najczęstsze schorzenia wątroby jakie mogą nam się przytrafić to: marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby czy toksyczne uszkodzenie wątroby. Tak jak przy wielu innych dolegliwościach ze strony organizmu, tak samo w chorobach wątroby bardzo duże znaczenie ma co jemy i jak jemy.

Pomimo, że znaczna część społeczeństwa słyszała o diecie wątrobowej, a niektórzy oświadczają nawet ze przestrzegają jej zasad, to jednak wydaje się, że większość ludzi nie dysponuje wiedzą na jej temat.

Pojęcie tzw. “diety wątrobowej” od wielu lat ugruntowało się w świadomości osób cierpiących na choroby wątroby jako dieta niesmaczna, obciążająca domowy budżet, a produkty które należy spożywać podczas jej trwania utrudniają komponowanie posiłków. 

Czy zatem dieta wątrobowa to kolejna z diet typowo szpitalnych? Czy nakaz jej stosowania oznacza dla nas koniec smacznego jedzenia? Czy dzięki niej możemy polepszyć funkcjonowanie wątroby? Jak pomóc chorej wątrobie?

Z poniższego artykułu dowiesz się:

  1. Rola wątroby w ludzkim organizmie.
  2. Choroby wątroby.
  3. Kiedy stosować dietę wątrobową?
  4. Zasady diety wątrobowej.
  5. Co jeść na diecie wątrobowej? Polecane produkty.
  6. Czego lepiej unikać na diecie wątrobowej? Lista zakazana.

1. Rola wątroby w ludzkim organizmie

Na początek przypomnijmy sobie trochę podstawowych faktów o tak ważnym dla ludzkiego organizmu narządzie jakim jest wątroba, nazywana także “fabryką życia”.

Wątroba znajduje się w górnej części jamy brzusznej, po prawej stronie, zaraz pod prawym żebrem. Od tyłu przylega do żołądka i jelit, a od góry graniczy z przeponą. Jest największym narządem w naszym organizmie, jej przeciętna waga wynosi ok. 1,5 kg, masa ta zależy od znajdującej się w niej ilości krwi. Słowo, które idealnie opisuje wątrobę to laboratorium, ponieważ w jej wnętrzu zachodzi niezliczona ilość procesów biochemicznych. Dzięki hepatocytom z których w większości jest zbudowana, wątroba ma doskonałe zdolności regeneracyjne. Czas odbudowy może wynosić od kilku dni do kilkunastu miesięcy i jest zależny od stopnia uszkodzenia, wdrożonego leczenia oraz od stylu życia jakie prowadzi pacjent. Niestety zbyt częste uszkodzenia mogą zaburzyć procesy regeneracyjne.

Jedną z najistotniejszych funkcji wątroby jest oczyszczanie i filtrowanie krwi ze szkodliwych substancji takich jak: zbędne produkty przemiany materii, trucizny, leki, alkohol, konserwanty zawarte w wysoko przetworzonej żywności i inne. Odpowiada ona także za metabolizm takich substancji jak białka, węglowodany i lipidy. Gromadzi witaminy A, D i B12 oraz żelazo. Wytwarza żółć, magazynowaną w znajdującym się tuż obok pęcherzyku żółciowym. Wspomaga odporność i neutralizuje drobnoustroje.

2. Choroby wątroby

Wątroba, z uwagi na to jak ważną rolę pełni oraz jaki jest charakter jej pracy, jest nieustannie narażona na uszkodzenia. Te nie tylko mogą zaburzać jej funkcjonowanie, ale prowadzą do różnych powikłań, takich jak:

  • Marskość wątroby – Marskość wątroby to stan, w którym dochodzi do zwłóknienia wątroby i zmian w jej budowie – zamiast prawidłowych zrazików powstają guzki regeneracyjne. Prowadzą one do zamierania komórek wątroby, czyli hepatocytów
  • Stłuszczenie wątroby – polega na odkładaniu się w hepatocytach cząsteczek tłuszczu. Stłuszczeniu może towarzyszyć także przewlekły stan zapalny. 
  • Toksyczne uszkodzenie wątroby – jest to sytuacja, w której na skutek działania substancji egzogennych dochodzi do uszkodzenia komórek wątrobowych. Może być to stan gwałtowny i szybki zwany ostrym uszkodzeniem wątroby lub przebiegać powoli i długotrwale jako przewlekłe uszkodzenie. Czynnikami które najczęściej odpowiadają za te niepoprawność są alkohol, niektóre leki oraz substancje toksyczne pochodzenia biologicznego.
  • Zapalenie wątroby – Najczęściej spowodowane jest działaniem wirusów, rzadziej w wyniku chorób genetycznych. Wirusowe zapalenie wątroby dzielimy również ze względu na przyczynę schorzenia, wyróżniamy:
  • Wirus hepatotropowy typu A – przenoszony drogą pokarmową
  • Wirus hepatotropowy typu B – zakażenia odbywa się na skutek przerwania ciągłości tkanek i dostaniem się cząstek wirusa do krwi 
  • Wirus hepatotropowy typu C – Najczęściej przenosi się on przez kontakt z krwią osoby chorej lub z przedmiotami, na których znalazła się jej krew. Czasami można się zarazić wirusem także poprzez niezabezpieczone kontakty seksualne.
  • Nowotwór wątroby

3. Kiedy stosować dietę wątrobową

Dieta wątrobowa nie jest aż tak restrykcyjna jak inne diety stosowanie przy dolegliwościach wewnątrz narządowych. Dieta wątrobowa stosowana może być przez każdego z nas, nie tylko w celu ulżenia chorej wątrobie, ale także jako element zdrowego odżywiania który działa ochronnie na narząd.

Do osób którym głównie zaleca się stosownie diety wątrobowej należą ci, u których, stwierdzono schorzenia wątroby, trzustki czy jelit. Jednak możemy wdrożyć ją również w momencie, gdy odczuwamy lekkie dolegliwości, które to nie wymagają interwencji lekarza. Jeśli jednak cierpimy na jakiekolwiek inne schorzenia, to zdecydowanie warto wybrać się do lekarza, który oceni czy przejście na dietę wątrobową będzie niosło korzyści dla naszego organizmu i w żaden sposób nie wpłynie na nas negatywnie. Dieta wątrobowa jest szczególnie ważnym elementem rekonwalescencji po operacji wątroby, kiedy to wymaga ona ponadstandardowej opieki i troski.

 Kiedy źle traktujemy wątrobę m.in. często jedząc ciężkie smażone potrawy i pijąc alkohol, doprowadzamy do jej powiększenia. Zwiększając swoją objętość uciska sąsiadujące z nią organy, może to powodować uczucie kłucia w boku lub rozpierania pod żebrami.

 Nasz organizm jak zawsze podczas gdy dzieje się z nim coś niedobrego, potrafi wysłać nam wiele różnorodnych sygnałów. Profilaktyczne badania wątroby są szczególnie zalecane u osób borykających się z takimi schorzeniami jak cukrzyca, otyłość, predyspozycje genetyczne, nadużywają alkoholu lub przez długi czas stosują dużą ilość leków. Głównym założeniem tej diety jest oczyszczanie wątroby. Jeśli dotychczas prowadziliśmy niezdrowy tryb życia, dieta wątrobowa jest doskonałym lekarstwem.

Pierwsze objawy które mogą nas zaniepokoić to:

  •  przedłużający się ból brzucha w okolicach wątroby oraz żołądka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • brak apetytu oraz swoiste obrzydzenie do jedzenia,
  • zażółcenie skóry oraz białek oczu,
  • przerost piersi u mężczyzn – ginekomastia,

4. Zasady diety wątrobowej

 Nie ma ściśle określonego jednego schematu diety wątrobowej – to jak będzie wyglądał nasz jadłospis zależy od rodzaju schorzenia oraz stopnia uszkodzenia wątroby. Dieta wątrobowa opiera się jednak na kilku zasadach, których przestrzeganie pozwoli nam polepszyć funkcjonowanie narządu, zarówno w trakcie trwania choroby jak i w momencie, gdy jest on zdrowy. Dieta wątrobowa to dieta łatwostrawna, niskotłuszczowa, bogata w białko.

Podstawowymi zasadami diety wątrobowej są:

  • Spożywanie 5-6 mniejszych i lekkostrawnych posiłków dziennie,
  • Regularnie jedzenie, najlepiej w 2-3 godzinnych odstępach,
  • Zaleca się spożycie śniadania do godziny po przebudzeniu, natomiast kolacja powinna być skonsumowana nie później niż 2-3 godziny przed snem,
  • Powinno się pić co najmniej 1,5 litra płynów dziennie- głownie niegazowanej wody mineralnej i słabych naparów ziołowych,
  • Posiłki powinny być przygotowywane na bieżąco, gdyż odgrzewanie ich również ma wpływ na nasze zdrowie,
  • Potrawy nie powinny być ani zimne ani zbyt gorące,
  • Ograniczenie spożywania błonnika
  • Warzywa i owoce powinny być spożywane w postaci rozdrobnionej gotowanej. Najlepiej więc, spożywać je pod postacią przecierów czy soków,
  • Potrawy należy przygotowywać na parze, gotować w wodzie, dusić, obsmażać na patelni bez tłuszczu. Mogą być także pieczone w foli, pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie czy piekarniku,
  • Zabronione jest smażenie i pieczenie z użyciem tłuszczu,
  • Zaleca się spożywać dobre źródła białka – produkty mleczne, chude białe mięso, ryby,
  • Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g,
  • Wzbogacenie diety o witaminy B2, C i E,
  • Należy zrezygnować z alkoholu,
  • Ważne jest powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsa,
  • Unikanie ostrych przypraw, zamiast nich warto wykorzystać melisę, majeranek, estragon,
  • Ważne jest ograniczenie spożycia błonnika, który to może powodować wzdęcia,
  • Dieta wątrobowa wymaga całkowitego wykluczenia alkoholu,

 Dieta wątrobowa powinna mieć wartość kaloryczną dostosowaną do danej osoby. Jeśli występuje nadwaga można zastosować dietę redukcyjną, natomiast zrzucenie wagi w chorobach wątroby powinno następować szczególnie ostrożnie i powoli, gdyż rozkład tkanki tłuszczowej obciąża wątrobę. Dieta wątrobowa u osób, które zmagają się chorobami wątroby wymaga by głównym źródłem energii były węglowodany (głównie te złożone), natomiast unikać trzeba produktów wysokobiałkowych. W schorzeniach wątroby pomocne jest także picie naparów ziołowych, wspierają one detoksykację wątroby. Do ziół, które stanowią wsparcie dla wątroby zaliczamy : mniszek lekarski, ostropest plamisty, kurkuma, korzeń czarnej rzepy. Pamiętajmy, żeby skonsultować przyjmowanie ziół z lekarzem prowadzącym, ponieważ mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi przez nas lekami i zmieniać ich działanie.

5. Co jeść na diecie wątrobowej? Polecane produkty

Mimo że dieta wątrobowa zawiera w swoich zasadach sporo ograniczeń to jednak trzeba przyznać, że nie jest to “wyrok” i zostawia nam ona sporo możliwości do skomponowania smacznych posiłków. Dieta wątrobowa pozwala na spożywanie produktów takich jak:

  • Produkty zbożowe – pieczywo pszenne, pieczywo razowe, biszkopty, sucharki, kasza manna, ryż, kasza jęczmienna, makaron pszenny, płatki owsiane.
  • Owoce – dojrzałe, soczyste, najlepiej bez skórki, jabłka pieczone lub gotowane, morele, brzoskwinie – gotowane, maliny, porzeczki, grapefruity, winogrona, banany, avocado, jagody.
  • Warzywa – powinny być gotowane, drobno siekane lub przecierane. Można Szpinak, czosnek, brokuły, kalafior, marchew, buraki, pomidory bez skórki i wiele innych. Ziemniaki powinny być podawane w formie puree lub gotowane w mundurkach. Mogą być to też warzywa strączkowe, ale w ograniczonych ilościach ze względu na właściwości wzdymające. Zielone warzywa liściaste takie np. jak sałata, zawierają duża ilość antyoksydantów które wspierają prace wątroby.
  • Mleko i produkty mleczne – W skład produktów, które można stosować wchodzą: niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka, kwaśne mleko i jego pochodne, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg, ser do 3%, kwaśna śmietana, która zawiera nie więcej niż 10% tłuszczu, mleko skondensowane o zawartości 5 lub 7% tłuszczu oraz kefir. Należy pamiętać, aby nie przekroczyć zalecanej ilości białka w ciągu doby.
  • Mięso i wędliny – mięso z kurczaka, indyka (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, mięso z królika, wędliny drobiowe, polędwica.
  • Ryby – łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledź, pstrąg, flądra, leszcz, okoń, szczupak.
  • Tłuszcze – Najlepiej zastąpić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, tłuszczami roślinnymi. Najbardziej polecane to olej słonecznikowy, olej sojowy czy też oliwa z oliwek. Dopuszcza się niewielkie ilości masła.
  • Jaja – Najlepiej spożywać same białka, czasem można pozwolić sobie na żółtko.
  • Zupy i sosy – Najlepiej by zupy opierały się na wywarach warzywnych. Polecane zupy to krupnik z kaszy jęczmiennej lub jaglanej, przetarte zupy owocowe, barszcz czerwony, zupa jarzynowa i pomidorowa. Sosy powinny być delikatne o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Napoje – Kawa zbożowa, słabe herbaty, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne.
  • Przyprawy i zioła – tymianek, lubczyk, rozmaryn, kminek, majeranek, bazylia, oregano, koper, pietruszka, cynamon.
  • Inne – Orzechy włoskie, laskowe i migdały do 30 g dziennie. Budynie na chudym mleku, galaretki, miód pszczeli. Słodziki takie jak stewia, ksylitol i erytrol.

6. Czego lepiej unikać na diecie wątrobowej? Lista zakazana

  • Produkty zbożowe – kasze gruboziarniste, pieczywo ziarniste i żytnie, makaron razowy, kasza pęczak, kasza gryczana, pieczywo chrupkie.
  • Owoce – daktyle, wiśnie, śliwki, czereśnie, figi, suszone owoce, owoce kandyzowane czy dżemy.
  • Warzywa – Kapusta, rzodkiewki, brukselka, cebula, ogórki, nasiona roślin strączkowych.
  • Mleko i produkty mleczne – mleko tłuste, tłusty twaróg, serek homogenizowany, sery żółte i topione, sery pleśniowe, ser feta, tłusta śmietana.
  • Mięso i wędliny – tłuste mięso wołowe i wieprzowe, mięso z kaczki, gęsina, baranina, tłuste wędliny, salami, konserwy. Mięso w panierce i smażone
  • Ryby – Węgorz, halibut
  • Tłuszcze – smalec, słonina, twarde margaryny.
  • Zupy i sosy – Tłusty rosół, wywary na bazie mięsa, kapuśniak, grochówka, zupy z proszku.  Majonez, chrzan, musztarda oraz sosy bazujące na zasmażkach.
  • Napoje – kawa, mocna herbata, mocne kakao, słodzone napoje gazowane, alkohol.
  • Przyprawy – chili, pieprz, curry.
  • Inne – kremy, lody na śmietanie, torty, pączki, chipsy.

Podsumowanie

Przejście na żadną dietę nie jest łatwe, wiążę się to z szeregiem wyrzeczeń i zrezygnowaniem, z potraw które bardzo lubimy. Jednak zawsze dzięki takiej zmianie zyskujemy znacznie więcej pozytywnych skutków niż negatywnych. Dieta wątrobowa umożliwia nam spożywanie produktów z każdego poziomu piramidy żywieniowej, jednak pod postacią zdrową i łagodną dla wątroby. Codziennie możemy przygotowywać inne dania, dzięki czemu nasza dieta nie będzie monotonna i nie stanie się męcząca. Przestrzeganie zaleceń diety wątrobowej odwdzięczy nam się nie tylko poprawą funkcjonowania tego organu, ale przełoży się to również na nasz wygląd zewnętrzny. Dzięki poprawnie działającej i nieobciążonej wątrobie nasza cera będzie wyglądać świeżo a my młodziej.

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie. Jest odpowiedzialna za filtrowanie toksyn z krwi, produkcję żółci i magazynowanie glukozy. Wątroba odgrywa również rolę w trawieniu i metabolizmie. Zdrowa wątroba jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Dieta, która wspiera zdrowie wątroby może pomóc utrzymać jej funkcjonowanie w najlepszym stanie.

Przed przystąpieniem do diety warto zawsze jest przeprowadzić krótką detoksykację organizmu.

Przykładowy jadłospis Dieta wątrobowa na Thermomix



Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu