Bulion kostny domowy eliksir młodości Dietomix

Bulion kostny – domowy eliksir młodości

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Trudno jest znaleźć produkt, który jest bardziej korzystny dla zdrowia niż rosół z kości. Bulion kostny może być eliksirem młodości w najlepiej przyswajalnej formie kolagenu, którego nie można znaleźć nigdzie indziej. Jakie są właściwości zdrowotne bulionu? I jak gotować bulion kolagenowy? Zdradzę Wam wszystkie sekrety w tym artykule.

Bulion co to jest?

Definicją bulionu jest najprościej mówiąc wywar kostny inaczej nazywany rosołem. Bulion kostny jest robiony z kości wołowych i drobiowych, ale czy wiesz również, że może on występować w formie wywaru rybnego? Wywar rybny jest idealnym rozwiązaniem dla osób które nie jedzą mięsa. W niektórych kulturach gotuje się również bulion ze skorupiaków stworzeń morskich i słodkowodnych. 

Jak gotować bulion kolagenowy?

Najlepszy bulion jest gotowany powoli przez długi czas, tak aby uzyskać jak najwięcej kolagenu. Powinien to być bulion ze świeżych ekologicznych kości z bydła wypasanego na świeżym powietrzu od zaufanego rzeźnika. Jeśli znajdziecie sprawdzone źródło kości ekologicznych najlepiej jest kupić ich więcej i część od razu zamrozić na kolejną porcję bulionu kolagenowego.

Kolagen jest najlepiej przyswajalną formą białka, która jest niezbędna dla zachowania zdrowego i młodego wyglądu. Bulion kostny oferuje łatwy sposób na regularne spożywanie kolagenu. Poznajmy korzyści zdrowotne płynące z rosołu kostnego, a także sposób jego przyrządzania, abyś mógł cieszyć się nim w domu!

Właściwości zdrowotne bulionów

Medycyna chińska od wieków przepisywała rosół jako lekarstwo na wszystko. Współcześni naukowcy tylko potwierdzili, że jest on pełen korzyści, między innymi dla układu: trawiennego, krążenia, immunologicznego, nerwowego i moczowego.

Już 2,5 tysiące lat temu chińscy lekarze wiedzieli, jak korzystny wpływ na nasze zdrowie może mieć ten pokarm – w szczególności przynosząc ulgę w takich dolegliwościach jak zgaga, wrzody żołądka czy zapalenie jelita grubego (choroba zapalna jelit). Obecnie możemy również cieszyć się jego niesamowitymi właściwościami dzięki nowoczesnej medycynie, która dostarcza nam więcej informacji na temat tego, co sprawia, że rosół jest tak wyjątkowy!

Buliony kostne są znane ze swoich właściwości. Są one naturalnym źródłem witamin, minerałów i białka. Dzięki temu nie tylko usprawniają trawienie, ale również polepszają jego funkcje oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom pH w przewodzie pokarmowym. Dodatkowe działanie to zatrzymanie procesów starzenia się. Dzięki nim twoja skóra, włosy i paznokcie będą wyglądały pięknie. Jeśli chodzi o skórę, kolagen jest niezbędny do utrzymania jej elastyczności i braku zmarszczek. Tkanka łączna w naszym ciele potrzebuje kolagenu, aby pozostać silna i zdrowa, dlatego też rosół kolagenowy może być tak korzystny dla zdrowia stawów.

Rosół kolagenowy o bogatej, galaretowatej konsystencji, podany w glinianym garnku, otoczony składnikami takimi jak kości szpikowe, łapki i szyjki kurze, warzywa i butelka octu jabłkowego, użyte do jego przygotowania

Buliony kostne mają szerokie działanie na organizm człowieka. Niezależnie od tego jaki bulion bazowy wybierzecie (drobiowy, wołowy, rybny) i czy będziecie się nim delektować samym czy z prozdrowotną pastą, zdrowie waszej skóry, włosów i paznokci będzie się polepszać.

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, dlaczego rosół jest tak popularny i często spożywany od dawien dawna? Cóż bulion to nic innego jak rozpuszczalny wodny łańcuch peptydowy. Peptydami odpowiadają one za proces erytrocytyzacji czyli powstawania nowoczesnych czerwonych krwinek. Warto pamiętać, że bulion ma zdolność regulowania pracy mięśni wspomagając ich regenerację.

Dodatkowo bulion zmniejsza ryzyko powstawania niedokrwienia, a także łagodzi objawy chorób związanych ze stawami oraz wspomaga trawienie. Dzięki bulionowi możesz osiągać wyśmienite efekty, które towarzyszyłyby Ci na siłowni. Bulion jest bogatym źródłem białka i witamin dobrych dla zdrowia i metabolizmu organizmu. Ich codzienne spożywanie przyczynia się do ogólnego wzrostu energii oraz poprawienia kondycji.

7 powodów dla których warto pić bulion kostny

Bez fosfor nie ma energii

Fosfor to pierwiastek śladowy, a jednocześnie niezbędny dla każdego organizmu. Jego zadaniem jest wspomaganie produkcji energii, której brakuje na siłowni lub podczas intensywnej pracy umysłowej.

Warto pamiętać o tym i go w odpowiedni sposób uzupełniać – bulion ma do tego idealne predyspozycje i ma mnóstwo fosforu. Niedobór minerałów sprawia, że czujesz się osłabiony, a nawet wypoczynek sprawia Ci ból. Bulion pomoże zapobiec takiemu stanowi rzeczywistości.

Bulion to preparat bogaty w fosfor oraz inne pierwiastki mineralne potrzebne do funkcjonowania organizmu. Dla uzyskania większej energii polecam bulion kolagenowy.

Naturalne źródło kolagenu

Kolagen zawarty w bulionie dostarcza organizmowi niezbędnego budulca do produkcji nowego kolagenu. Związek ten odgrywa istotną rolę w procesach regeneracyjno-rewaloryzujących tkanek i stanowi podstawowe źródło energii dla naszych mięśni. Kolagen to niezbędny składnik budulcowy naszych kości, stawów i włosów. Jednak z powodu diety bogatej w tłuszcze trans oraz braku aktywności fizycznej, produkcja kolagenu ulega zmniejszeniu. Bulion kolagenowy może być pomocnym rozwiązaniem na poprawienie tego problemu.

Sekret zdrowej i szczupłej sylwetki

L-glutamina to aminokwas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga on procesy regeneracji i odżywiania tkanek oraz zapobiega ich rozpadu. Jest źródłem energii dla mięśni, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowej gospodarki lipidowej. Dzięki temu możliwe jest spalanie tkanki tłuszczowej i redukcja cellulitu. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi oraz uzupełnia braku witamin z grupy B w diecie, co ma szeroki wpływ na nasze samopoczucie i stan psychiczny. Bardzo dużo zawiera jej bulion wolno gotowany na kościach i to w naturalnej postaci. Ponadto substancje odżywcze z bulionu docierają do jelit w naturalnej formie, która umożliwi jak najlepsze wchłanianie i nie jest obciążająca.

Zdrowe kości

Większość osób nie wie, że czynnikiem ryzyka osteoporozowego jest brak kolagenu. Kolagen to naturalny składnik budulcowy kości i stanowi ich podstawowe uzupełnienie. Odpowiednia ilość kolagenu powoduje, że kości są twardsze i odporne na urazy mechaniczne. Warto więc dbać o swoje zdrowie poprzez spożywanie produktów bogatych w kolagen oraz regularnie uprawiając sport. Zdrowa żelatyna z bulionu może pomóc Ci utrzymać je w dobrej kondycji. Dzięki niej Twoje kości będą silne i odporne na urazy. Wykorzystaj ten produkt, aby osiągnąć doskonałość fizyczną!

Źródło młodości

Zapomnij o botoksie i pij buliony kostne. Dostarczają one materiału do budowy kolagenu, który napina tkankę skórną, utrzymując jej elastyczność i wygładza zmarszczki. Rosół zawiera keratynę, która wzmacnia paznokcie i włosy. Ponadto bulion pozytywnie wpływa na stan zębów i dziąseł.

Pogromca wirusów

Gorący bulion jest idealnym pokarmem dla chorych. Jest lekkostrawny i rozgrzewa ciało. Ciepły bulion poprawia ukrwienie i pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Wspomaga detoksykację i regenerację organizmu

Buliony są idealnym posiłkiem na czas detoksu, ponieważ dostarczają organizmowi zdrowych składników, takich jak białko i minerały. Buliony nie tylko tłumią głód, ale także mogą pomóc Ci oczyścić i zregenerować organizm oraz schudnąć! Porcja bulionu dostarcza dużo L-karnityny, aminokwasu, który pomaga redukować tkankę tłuszczową, budować mięśnie i regenerować układ odpornościowy.

Jak gotować bulion kostny ? Praktyczne wskazówki:

Przygotowanie bulionu kolagenowego jest bardzo proste, i wbrew pozorą wcale nie zajmuje dużo czasu.

  1. Do gotowania bulionu wystarczy użyć dużego garnka z przykrywką.
  2. Pamiętaj o tym aby zawsze sięgać po najwyższej jakości kości ekologiczne.
  3. Umieść kości w dużym garnku lub wolnowarze.
  4. Dodaj warzywa (cała włoszczyzna), zioła (świeży lubczyk i liści natki pietruszki) i przyprawy jak np. liście laurowe, ziarna pieprzu.
  5. Przykryj wodą i dodaj 50 ml ekologicznego octu jabłkowego najlepiej takiego z matką.
  6. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i i gotować przez 12-24 godzin. Im dłużej gotujesz bulion, tym bardziej będzie aromatyczny jak i zawierał więcej kolagenu.
  7. Kiedy rosół skończy się gotować, usuń kości i przelej płyn do słoików lub pojemników.
  8. Pozostawić bulion do lekkiego ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce lub zamrozić czy zapasteryzować jako domowe przetwory do późniejszego wykorzystania. 

Z reguły aby bulion kostny był bogaty w kolagen na 1 litr wody przypada około 1 kg kości. Ważne jest aby kości i warzywa były w pełni przykryte wodą do gotowania.

Bulion kostny to pyszny i odżywczy dodatek do każdej diety. Używaj go jako podstawa dla zup lub gulaszów, pije prosto jako ciepły napój, lub używa do risotto czy kaszotto.

Rosół z kości może być przechowywany w lodówce do 5 dni lub zamrożony nawet do 6 miesięcy, z pasteryzowany nawet do kliku lat. Jedną z nielicznych diet w której są przeciwskazania do picia bulionów kostnych jest dieta przy dnie moczanowej.

Moje przepisy na buliony znajdziecie w linkach poniżej. Zdradzę Wam tez nasz sekret na pyszny bulion warzywny mimo, iż nie zawiera kolagenu dalej dostarcza nam całą masę wartości zdrowotnych dla organizmu.

Bulion wołowy

Do gotowania bulionu wołowego najlepiej jest wykorzystać kości od razu pocięte na kawałki. Idealną mieszanka będą kości: szpikowe, stawowe, ogonowe i piszczelowe. Kości szpikowe z uda z odrobiną mięsa będą dobrym dodatkiem, gdyż nadadzą one zupie wyjątkowego aromatu i smaku oraz dostarczą substancji mineralnych i tłuszczu. Przepis na bulion wołowy

Bulion drobiowy

Aby uzyskać najbogatszy, najbardziej aromatyczny bulion drobiowy, zdecyduj się na organiczne porcje z kurczaków z wolnego wybiegu. Bulion drobiowy możesz dodatkowo wzbogacić porocją rosołową z kaczki lub gęsi. Przepis na bulion drobiowy.

Bulion rybny

Do bulionu rybnego najlepiej użyć ości z ryb nietłustych. Do garnka można dodać również głowy, płetwy i ogony. Ważnym składnikiem bulionu są ziemniaki i koper włoski; nadają one wywarowi wspaniały smak. Przepis na bulion rybny

Bulion warzywny

Dla wegetarian alternatywą będzie domowy bulion warzywny. Nie zawiera on w sobie kolagenu, ale jest idealną zdrową alternatywą odkwaszającą organizm. Bulion warzywny jest zasadowy i zawiera dużo witamin i minerałów. Przepis na bulion warzywny. Bulion warzywny jest wspaniałym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Smak bulionu można dodatkowo urozmaicić dodając suszone grzybki, suszone pomidory, sos sojowy czy pastę miso.

Detoks kolagenowy oparty na bulionach kostnych

Z wiekiem nasze ciała produkują mniej kolagenu. Kolagen jest głównym białkiem występującym w tkankach łącznych, i to właśnie on nadaje naszej skórze elastyczność. Detoks kolagenowy może pomóc uzupełnić zapasy tego ważnego białka w organizmie i promować zdrową, młodo wyglądającą skórę.

Od początku ruchu wellness, ludzie szukają sposobów na detoksykację swoich ciał. Istnieją wszystkie rodzaje różnych detoksów tam, od soków oczyszcza do przerywanego postu. Ale jeden rodzaj detoksu, o którym być może nie słyszałeś, to detoks kolagenowy. Detoks kolagenowy opiera się na teorii, że spożywając rosół kostny, możesz pomóc swojemu organizmowi pozbyć się toksyn i poprawić ogólny stan zdrowia. 

Dlaczego nie należy używać kostek bulionowych?

Dla tych z nas, którzy używają kupnych kostek bulionowych regularnie, ważne jest, aby wiedzieć, czym one naprawdę są. Kostki bulionowe mogą wydawać się szybkim sposobem na stworzenie smaku w zupie lub sosie, ale prawda jest taka, że produkty te zawierają glutaminian sodu (MSG), który może powodować bóle głowy, osłabienie, sztywność mięśni i odczucia takie jak mrowienie lub drętwienie, wśród innych objawów dla osób wrażliwych, jak również astmatyków. Serdecznie zachęcam Was do zrobienia domowej kostki bulionowej w Thermomix i odpowiednio mieszać ja z litrami wody, aby uzyskać bulion warzywny.

Podsumowanie

Domowy wywar z kości to świetny sposób na detoks bez konieczności całkowitej rezygnacji ze stałego jedzenia. Jest bogaty w kolagen, który ma wiele korzyści dla zdrowia jelit, zdrowia stawów, zdrowia skóry i odporności. Możesz pić rosół kostny sam dodając natkę pietruszki i chili lub używać go jako bazy do zup lub gulaszów w każdej kuchni. Dodawanie sproszkowanego bulionu kostnego do smoothie lub innych przepisów to również świetny sposób na uzyskanie dziennej dawki tego superfoods.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu